/

Struccbőrből retikült? – Elgondolkodtató kiállítás a kormányhivatalban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Medve epét, krokodilkonzervet és kígyóbőrből készült táskát is láthatnak azok az érdeklődők, akik megtekintik a Lásd és Védd! tárlatot a Rákóczi téren. A Csongrád Megyei Kormányhivatal célja felhívni a figyelmet a természeti értékeink védelmének szerepére, ismertetve az illegális állatkereskedelem veszélyeit is.

Egyedülálló kiállítást nyitottak meg és rendhagyó természetismereti órát tartottak Szegeden, a kormányhivatal Rákóczi téri központi épületében. Az állatok világnapjához kapcsolódó programon Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, a közigazgatás szereplőinek is ki kell venniük a részüket a természeti értékeink megőrzésében mind az ismeretterjesztés, mind a feladatellátás terén. Kiemelte, a megyében erre nagy hangsúlyt fektetnek, a TeSzedd! akció keretében végzett hulladékgyűjtéshez a Csongrád Megyei Kormányhivatal részéről száz önkéntes csatlakozott és tisztított meg öt szegedi közterületet a lakossági szeméttől. Hozzátette, októberben még három, a természetvédelem jelentőségét hangsúlyozó világnapról emlékezik meg a hivatal.

Az emberi mohóság nem ismer határokat

Az illegális kereskedelem veszélyeit bemutató Lásd és Védd! tárlat október 24-ig, az éghajlatvédelmi világnapig tekinthető meg a hivatal épületében. A kiállítás részét képezi 150, a hatóság által elkobzott tárgy, amelyek a Magyarországra jogellenesen behozott, a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) végrehajtása során kerültek elő. Megtekinthető többek között struccbőr retikül, kígyóbőr berakásos és eurázsiai hiúz szőrméből készült kabát, vagy éppen elefántcsont karkötő is.

Czirák Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának szakértő munkatársa előadása keretében felhívta a figyelmet, az illegális kereskedelmi forgalomba hozható állatok és növények a kábítószer után a legértékesebb csempészáruk. A társadalom felelőssége mérlegelni,

valóban szükség van-e elefántagyarból készült ékszerekre,

amely a faj lassú reprodukciója végett könnyen a kihalásukhoz is vezethet. A Csongrád Megyei Kormányhivatal rendhagyó természetismereti órák sorozatával és alkotópályázat meghirdetésével hívja fel a figyelmet arra, hogy kötelességünk védeni a természet értékeit. Az állatok világnapjához kapcsolódó programon volt állatsimogató, tatut és görög teknőst is lehetett testközelből látni, emellett elindult egy állateledel gyűjtés is. A hónap folyamán felajánlott tápokat, konzerveket a Tappancs Állatvédő Alapítványnak juttatják el. A világnapot 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének emléknapján, október 4-én.

no images were found

Előző sztori

Káosz és Rend – a MAOE kiállítása a Reök-palotában

Következő sztori

Lattmann Tamás: Botka László maga tehet a bukásáról