Közélet

Stephen Hawking doktori értekezését több mint kétmillióan látták egy hét alatt

Stephen Hawking doktori értekezését több mint kétmillióan látták egy hét alatt

2017. október 29., vasárnap
Stephen Hawking doktori értekezését több mint kétmillióan látták egy hét alatt

Több mint kétmillióan voltak kíváncsiak egy hét alatt Stephen Hawking elméleti fizikus 1965-ben készült doktori értekezésére, amelyet a tudós ingyen tett hozzáférhetővé - számolt be róla a hétvégén BBC News.

Hawking A táguló univerzumok tulajdonságai című doktorija olyan nagy érdeklődést keltett, hogy a forgalom miatt egy időre összeomlott a Cambridge-i Egyetem kiadvány szekciójának honlapja. Több mint félmillióan próbálták meg letölteni a dolgozatot. Arthur Smith, az egyetem tudományos kommunikációért felelős helyettes vezetője "monumentálisnak" nevezte az adatokat. Mint hozzáfűzte: Hawking értekezése az egyetem Apollo archívumának eddigi messze legnagyobb érdeklődést kiváltó darabja. "Megkockáztatom, szerintem Hawking professzor doktori értekezése a legkeresettebb dokumentum, bármely kutatási adatbázist tekintve" - jelentette ki. Hawking 24 évesen írta a 134 oldalas dokumentumot a cambridge-i Trinity Hall posztgrauális hallgatójaként. Az egyetem adatai szerint a hétfőn szabadon hozzáférhetővé tett doktorit több mint kétmillió alkalommal tekintette meg mintegy 800 ezer egyéni böngésző a világ minden sarkából. Korábban a professzor dolgozatának lemásolásért, beszkenneléséért vagy azért, ha valaki személyesen ment el a könyvtárba, hogy elolvassa, 65 fontot kellett fizetnie az egyetemnek. Az egyetem reméli, hogy Hawking példáját követve más egykori hallgatói is szabadon hozzáférhetővé teszik tudományos munkáikat. Smith szerint ugyanis "semmi értelme elzárni a tudást és az információt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.