Bulvár

Oktatással a felelős állattartásért

Oktatással a felelős állattartásért

2017. október 26., csütörtök
Oktatással a felelős állattartásért

Információs füzetek és kiadványok is segítik ezentúl az Országos Állatvédelmi Alapítvány oktatási és nevelési munkáját. A szervezet fő célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a helyes, felelős és kulturált állattartásra. Ebben nagy segítséget jelent a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott Kutyakötelesség című könyvecske, illetve a kifejezetten gyermekeknek szánt Harmóniában együtt 2017 oktatófüzet is.

Kiadványokkal segíti az Országos Állatvédelmi Alapítvány oktató-nevelő munkáját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A nemrég megjelent Kutyakötelesség című könyvecskéből 250 darabot ajánlott fel a hivatal a szervezetnek. A kiadvány elsősorban a kutyákra koncentrál, és bár eredetileg a civil állatvédőknek, az önkormányzatok, a rendőrség és a szakhatóságok állatvédelemmel foglalkozó munkatársainak szánták, hogy segítse munkájukat, az alapítvány sikerrel alkalmazza majd az iskolai és iskolán kívüli foglalkozásaiban is, elsősorban a középiskolások körében. A kisebb gyermekeknek szánt Harmóniában együtt 2017 oktatófüzetből 200 darab érkezett az alapítványhoz. A hivatal azért hozta létre a kiadványt, hogy minél több kisgyermekhez eljussanak azokat az alapvető kutyatartási és gyakorlati tudnivalók, javaslatok, amelyek a harmonikus ember-állat kapcsolat alapjai. Ha a füzetben található hasznos útmutatásokat a gyermekek elsajátítják és betartják, a későbbiekben felelős állattartóvá válnak majd, és kevésbé fenyegeti őket az állattámadás veszélye. Ez a szemlélet szervesen illeszkedik az alapítvány filozófiájába és programjaiba, ezért ezt a füzetecskét főként az általános iskolások körében terjeszti majd. Az Országos Állatvédelmi Alapítvány a fiatalok nevelésén túl több programmal is készül. Ez egyik legsürgetőbb és legfontosabb ezek közül a macskák ivartalanításának kérdése. Az országban egyre több a kóbor cica, az állatvédelmi szervezetek a szaporulattal már nem tudnak lépést tartani. A felvilágosító projekt a nemzetközileg elismert és elterjedt TNR-módszerre fókuszál majd. Ennek lényege, hogy a gazdátlan cicákat a befogás és az ivartalanítás után visszahelyezzük eredeti, számára természetes környezetébe. A szakemberek szerint ugyanis, ha egy adott helyről elviszik az ott élő kóbor cicákat, ez csak rövid ideig oldja meg a problémát, hiszen a helyükre hamarosan újak települnek. Ha viszont az ivartalanított állatokat visszahelyezik oda, ahol addig is éltek, az állomány stabilizálódik, mert az ott élő egyedek távol tartják az idegen macskákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.