Nézőpont: Gyurcsány lehet Botka lemondásának a nyertese

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Demokratikus Koalíció (DK), illetve Gyurcsány Ferenc pártelnök lehet a legnagyobb nyertese annak, hogy Botka László (MSZP) lemondott a miniszterelnök-jelöltségről – jelentette ki a Nézőpont Csoport vezetője kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: Gyurcsány Ferenc mindkét lehetséges stratégia esetén győztesen kerülhet ki az MSZP-vel folytatott versengéséből. Dönthet úgy, hogy megegyezik a közös listáról, ám ez nem egy MSZP-DK, hanem inkább egy DK-MSZP közös lista lenne, hiszen a Nézőpont kutatása szerint a szocialisták a DK szintjére süllyedtek. Ugyanakkor dönthet úgy is, hogy önállóan indul a DK a 2018-as választásokon, majd az MSZP romjain új, a személye köré gyűlő baloldalt szervez – fűzte hozzá.

Az elemző Botka Lászlóról azt mondta, hogy ő egy sértődött, megkeseredett politikust lát, aki elbukott egy nagyon komoly kísérletet. 2016 decemberében ugyanis egymillió új szavazót ígért az MSZP-nek, ám azóta szűkült a párt szavazótábora. Új szavazók híján pedig a miniszterelnöki ambíciói is “megnyesődtek”, és ezért már a pártja sem szerette annyira – mondta.

Felidézte: a párton belüli pozícióját az is jól jelzi, hogy 2016 nyarán Hiller Istvánt választották helyette az MSZP választmányának élére, ami ugyancsak kudarcot jelentett. A kudarc nyomán minden bizonnyal Szegeden is csökken Botka László nimbusza, de míg a baloldalon nem lesz alternatívája, ott várhatóan meg tudja őrizni polgármesteri pozícióját – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Előző sztori

Molnár Gyula: bölcs lépést tett Botka László

Következő sztori

Előzetesben a szerb kábítószercsempész