Írjon nekünk

Egyetem

Nem minden kalapos gyilkos – gombásznap a füvészkertben+ FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Őzláb-, déli tőke-, és vöröses nyálkásgombával, a kulináris gyűjtök kedvenceivel is találkozhattak az SZTE Füvészkertjében a látogatók vasárnap, az első Gombásznapon. A kicsiket a gombasimogató, a nagyokat a gombahatározás fortélyai vonzották.

„De jó, itt mindenféle gombát meg lehet ismerni” – kiáltotta a hatéves Bence, mikor meglátta a gombasimogatóban felsorakozott változatos fajokat. A kisfiúnak leginkább a kézműves-foglalkozások és a gombasimogatás tetszett, ahol megtanulhatta, mely gombákhoz szabad hozzáérni és melyek jelentenek veszélyt a számára. Az Őszi Kulturális Fesztivál keretén belül első ízben rendezték meg a Gombásznapot a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében, ahol az érdeklődők betekintést nyerhettek a Tisza-parti város környékén élő gazdag és egyedi gombafajok világába. Több százan látogattak el programra, amely a gyerekeknek, a felnőttek és a családoknak egyaránt kellemes vasárnapi kikapcsolását biztosított. „Minden korosztály számára változatos napnak ígérkezett a mai, a délelőtt folyamán jobbára az kicsikre koncentráltunk. Játékos formában csempésztük be a gombaismeretet az okításba. A kézműves foglalkozásokon gomba alakú tárgyakat készítettek, ezen felül lehetőségük nyílt taplófaragásra és festésre, a gombasimogatóban pedig a fajok sokféleségével találkozhattak. Természetesen a felnőttekről sem feledkeztünk meg, hiszen az interaktív bemutatón megismerkedhettek a gombahatározás fortélyaival” – mondta el portálunknak Németh Anikó, a füvészkert igazgatója.

Őzlábgombával, rózsástövű fenyőtinóruval és déli tőkegombával érkezett a délelőtti ingyenes gombaszakértői vizsgálatra Erdei Csaba és Erdeiné Jónás Erika. Megtudtuk, a házaspár férfi tagjának kedvelt időtöltése a gombászás. „Ha van egy kis szabadidőm, mindig ellátogatunk a Tisza-partra és a környéken található erdőkbe, mert ez vidék igen gazdag gombafélékben” – mesélte Erdei Csaba, aki leginkább a gombagyűjtés kulináris részének hódol. „A különleges élőlények fontos ökológiai szerepet töltenek be, genetikai változatosságuk rendkívüli, a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek és nem utolsósorban látványos, színes termőtesteket hoznak létre” – tudtuk meg Sándor Attila gombásztól. A szakértő kiemelte: a Szeged környékén élőknek érdemes az őszi időszakban felkeresni a közeli fenyveseket, hiszen nagyon sok finom gombát lehet találni ilyenkor. A sárga gévagomba hangsúlyos színeivel ártereink feltűnő jelensége, kedvelt élőhelye a nyárfák törzsén van, ezért érdemes nyitott szemmel járni az élő vagy elhalt lombos fák közt. „Mivel rengeteg gombafaj van, amely közt mérgezőeket is számon tartunk, alapszabály, ha a természetben gyűjtünk gombát, mindig mutassuk meg fogyasztás előtt szakembernek, hiszen súlyos mérgezéseket kerülhetünk így el” – hívta fel a figyelmet a veszélyekre a szakértő.

Az ország több pontjáról, többek közt a Mátrából és Bükkből is „érkeztek” különleges gombafajok így a látogatók nemcsak a Szeged környéki fajokat csodálhatták meg. A hobbi gyűjtők frissen szedett gombáit a szakértők egész nap ingyenesen vizsgálták. A kicsiknek a gombasimogató, a pöfetegpuffogtatás, a spóranyomtatás és a kézműves-foglalkozások szórakoztatták. Míg a felnőtteknek Sándor Attila képekkel illusztrált előadása és interaktív bemutatója nyújtott betekintést a gombák világába.

Egyetem

Új honlapot épít az SZTE Alma Mater

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az oldal közösséggé szervezi a szegedi felsőoktatási intézmények egykori és mai hallgatóit, dolgozóit.

Tovább olvasom

Egészség

Újszülött babákon segít a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány felajánlása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Sav-bázis mérő berendezést bérelnek a gyermekklinika megsegítésére.

Tovább olvasom

Egyetem

A digitális oktatás tudnivalóiról tájékoztat az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Klebelsberg Könyvtár online is elérhető.

Tovább olvasom

Aktuál