Sport

Nem bánta meg a döntését Benedek Tibor

Nem bánta meg a döntését Benedek Tibor

2017. október 24., kedd
Nem bánta meg a döntését Benedek Tibor

Tavaly októberben jelentette be a magyar férfi vízilabda-válogatott akkori szövetségi kapitánya, Benedek Tibor, hogy nem kívánja folytatni a munkát a nemzeti csapat élén. Új feladatkörében sikerült kívánalma, a jövőben pedig arra törekednek, hogy átadják annak a csapatnak a mentalitását, amellyel az egész világot legyőzték.

- Közel egy éve történt, hogy úgy döntött, nem folytatja a válogatottnál betöltött szövetségi kapitányi poszton. Egy esztendő elteltével hogyan gondol vissza a döntésre, úgy telt ez az időszak, ahogy szerette volna?

-Nagyon jó döntés volt, a válogatott sikeres volt,

Märcz Tamás

pedig bizonyította, hogy nagyon jó edző. Az egész magyar vízilabda nyert ezzel, és én is olyan dolgot csinálok, amit nagyon szeretek. Nem csak felnőttekkel foglalkozom, hanem utánpótlással is, jó döntésnek tartom, amit akkor meghoztam.

- Idén nyáron Magyarország rendezhette a vizes világbajnokságot. Tudta nézni a válogatott budapesti meccseit úgy, hogy közben nem arra gondolt, mit csinálna a parton, vagy mit tenne másképp? Mit lehet tenni egy olyan helyzetben, mint amibe a válogatott került a döntőben? Eltelt 8 perc, és 4-0 nem ide.

-Nem voltam jelen az összes meccsen, mert az UVSE-vel edzőtáboroztunk a Balatonon. Az olaszok elleni találkozót, és a döntőt láttam. Nem tudom nem szakmai szemmel nézni, hiszen ezek a játékosok négy évig az én játékosaim voltak, én neveltem őket, volt, akit egészen fiatal kora óta. Ez normális is szerintem, hiszen edző vagyok, azt látom ilyenkor, hogy valaki mennyit fejlődött vagy éppen romlott. Minden edzőnek megvan a maga eszköze, ezt Märcz Tamás is nagyon jól csinálta, hiszen feljöttünk döntetlenre. Ugyanúgy megvolt az esélyünk arra, hogy világbajnokok legyünk, de ehhez ott kell ülni, hogy lássuk, miért és milyen döntést hoz valaki.

- A vizes vb-t követte a masters világbajnokság, ahol Ön is újra vízbe ugrott. Milyen volt?

- Fantasztikus, főleg azért, mert még fél évvel korábban sem számítottunk erre, hogy mi ebben részt fogunk venni. Az együtt töltött idő azt bizonyította, hiába telt el tíz év, az összhang megvan a játékosok között, nem csak a parton, hanem a vízben is. Nem győztük megköszönni a közönség szeretetét, azt, hogy minden meccsünkön több mint hatezer ember ott volt az uszodában.

- Január óta korábbi klubjánál, az UVSE-nél dolgozik szakmai igazgatóként. Hogy teltek az eddigi hónapok az új feladatkörben, nem igényelt volna pihenést, mielőtt újra munkába áll?

- Teljesen más munka, nagyon sokat tanultam, hiszen korábban gyerekekkel nem foglalkoztam. Sok feladat van egy klubon belül, rengeteg csapatunk van, mindenkivel egy kicsit másképp kell foglalkozni, emellett 17 edző dolgozik nálunk. A szövetségi kapitányi feladatokból nagyon megmaradt az, hogy kevés a munkám. Ennél sokkal dolgosabb vagyok, a válogatott év közben nem nagyon csinál semmit. Az az idő kevés volt, most megkaptam azt, amit akartam, hogy többet dolgozhassak.

- Egy korábbi interjújában úgy fogalmazott: a mai fiatalokban nincs annyi alázat, mint ami megvolt mondjuk az Önök generációjában. Közben a vízilabdáról folyamatosan jönnek a hírek, találgatások, ki és mit reformálna meg a sportág kapcsán.

- Nehéz megtanítani az alázatot: valakiben ez vagy megvan, vagy nincs. Az edző utakat tud mutatni, de az emberen múlik, hogy mennyire elszánt. Próbáljuk átadni azt a szellemiséget, ami minket jellemzett. A válogatott nagyon megmozgatja az embereket, a klubok kevésbé. Lehet szabályokat módosítani, ezeket ki kell próbálni, hogy mennyit javítanak a látványosságon, de ezek a kezdeményezések eddig mindig elakadtak. Azt csináljuk, amit meghatároznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.