Milliárdokkal támogatja a kormány a nemzeti parkokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ország területén található 10 nemzeti park 4 milliárd forintos kormányzati támogatásból újulhat meg. Csongrád megyét is érintik a beruházások, hiszen a Körös-Maros Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park több tájvédelmi körzete is itt található.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága a 2014-2020 közötti ciklusban 11 projektre nyert támogatást, melyek teljes keretösszege 3,3 milliárd forint. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) többek közt lehetőségük nyílt az élőhely fejlesztésre és rekonstrukcióra, a régi magyar háziállatfajták tartását elősegítő telepek felújítására, valamint az ökoturisztikai és környezeti nevelés infrastruktúrájának korszerűsítésére. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében pedig a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark turisztikai fejlesztése zajlik. „A projekt része nemcsak a nemzeti parkban, hanem a Kárpát-medencében vadon élő állatfajok bemutatása is. Ezen felül tervezünk egy lombkorona sétányt az Anna-liget puhafás ligeterdejében, illetve egy új interaktív állandó kiállítást, amelyen keresztül feltárul a Dél-Tiszántúl természeti öröksége”– nyilatkozta portálunknak Lestyan-Goda Judit osztályvezető. A projekt célja egy komplex turisztikai kínálat létrehozása, amely várhatóan növeli a természeti értékek védelme iránt fogékony turisták számát.

A SZEGEDma.hu kérdésére válaszolva a szakember elmondta: Csongrád megyében jelenleg három fejlesztés van folyamatban. A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény és Maros-ártér részterülete egészében, valamint a Kardoskúti Fehértó és a Csanádi puszták részterületek nagyobbik hányada is itt található. ”A löszpusztagyepek helyreállítása során 83 növényfaj szaporítása valósul meg. Továbbá helyreállítjuk a Pannon szikes sztyeppeket és mocsarakat a Csanádi-pusztán, amelyhez hozzátartozik a megye legnagyobb magyar szürke szarvasmarha tenyészállományának létrehozása is”– tette hozzá Lestyan-Goda Judit. Kiemelte: ezen felül megteremtik az infrastrukturális feltételeket a Szikespusztai és ártéri élőhelyek kezeléséhez is.

Csongrád megyében a Kiskunsági Nemzeti Parknak szintén több tájvédelmi körzete terül el, ahol ugyancsak jelentős fejlesztések folynak KEHOP pályázatokból, tudtuk meg Kiss Mónika kommunikációs menedzsertől. A Mártélyi Tájvédelmi Körzetben történik a természetvédelem, az árvízvédelem és az erdőgazdálkodás érdekeit szem előtt tartó élőhely kezelés és helyreállítás, melynek célja a Natura 2000 fajok, úgymint a mocsári teknős, a vidra, az üstökös gém vagy a réti fülesbagoly életfeltételeinek javítása. ”A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén a Dél-Alföld egykor legnagyobb szikes tavának, a szegedi Fehér-tó medrének rekonstrukciója zajlik, melynek munkálatai várhatóan 2020-ig befejeződnek”– mondta Kiss Mónika. Felhívta a figyelmet arra, hogy: a múlt század elején még tipikusan pusztai-sztyeppi környezetben fészkelő fajok alkották madárvilágát, többek közt a gulipán, a széki lile vagy a gólyatöcs. Az 1930-as évek fordulópontot hoztak a tó madárvilágnak életében, a halastavak kiépítése fokozatosan megváltoztatta az ott költő és átvonuló égivándorok összetételét. Az Öthalom földtani alapszelvény természeti emlék rekonstrukciója kis részben érinti a megyét, mégis fontos megemlíteni, hiszen a projekt keretében a Duna–Tisza közén található jégkori képződményeket feltáró beavatkozásokat valósítanak meg. A nemzeti park kommunikációs menedzserétől azt is megtudtuk, hogy a KNPI területén jelenleg több mint 6 milliárd forint értékben folynak fejlesztések amelyek 2021-ig valósulhatnak meg.

Magyarországon jelenleg 10 nemzeti parkban folynak nagyobb volumenű fejlesztésék. A kormány több mint 4 milliárd forint normatív támogatást biztosít a parkok működéséhez, így csökkenhet az európai uniós forrásoktól való függőség. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a természetvédelem speciális terület, ahol önmagában az állam erőfeszítései nagyon fontosak – olvasható a kormany.hu oldalán. A természet és a környezet védelme a kormány számára nemzeti ügy, így a környezetvédelmi beruházások mértéke meghalad minden korábbi szintet.

Fotó: Kalotás Zsolt

Előző sztori

Volom András: Az ifjúság kezében a jövő kulcsa

Következő sztori

Hazatért Fehér Ignác Algyőre + FOTÓK