/

Mestervizsga remekekkel inspirálták a Krúdys diákokat

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szemet gyönyörködtető dísztálakat a szakács tanulóknak azért mutatták be a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs programja keretében, hogy a fiatalokat motiválják, hova is lehet eljutni a szakmában.

Végigfotózta az alkotásokat Nagy Tamás, aki portálunknak elmondta, a főztjét már dicsérik, de jelenleg még nem tartozik az erősségei közé a szép alkotások készítése, s azért fényképezett, hogy ihletet merítsen. A Krúdy Gyula Szakképző Iskolájának tanulója megjegyezte, az iskola mellett egy halászcsárdában dolgozik is, imád ugyanis a konyhában jó társaságban dolgozni, azért is vállalt munkát, hogy minél több mindent megtanuljon a szakmáról. A mórahalmi Fürtön Barbarától megtudtuk, már gyerekkorában is segédkezett otthon a főzésben, s mivel nagynénje is a Krúdyban végzett, ezért döntött az iskola, s a szakma mellett. „Ezek a dísztálak engem a süteményekre emlékeztetnek igazából, és idővel én is ki szeretném próbálni ezek elkészítését” – tette hozzá. Elárulta, hogy nemcsak a szakács szakmát szeretné kitanulni, hanem egy másikat is, hogy könnyebben boldoguljon az életben. Horváth Márk is ámulva nézte a mestervizsgára jelentkezők dísztálait, s mint elmondta, ő most még inkább arra kíváncsi, hogy a szintvizsgája mennyire lesz nehéz. Neki az a célja, hogy kitanulja a szakmát, s külföldön helyezkedjen el egy jó nevű étteremben, ahol a tudását csiszolgathatja majd tovább, illetve természetesen a jobb fizetések közrejátszanak abban, hogy más országban dolgozna.

Bálint Ferenc mesterszakács, a szakács mestervizsga bizottság elnöke szerint ma már hazánkban is kiváló éttermeket találhatunk, s nem feltétlen attól jó az étel, hogy mesterszakács készíti. A Forrás séfje hangsúlyozta, az elmúlt évek eredményeiből is kitűnik, hogy fel vannak a magyar szakácsok zárkózva, jó nevű éttermeink vannak, újításokat hoztak be a szakácsok, új alapanyag párosítások jelentek meg, így a mestervizsga szerinte a hab a tortán. „Akkor tud valaki jól érvényesülni, ha eléggé innovatív, meg tud újulni, s nem marad le a szakmában, ezért is kulcsfontosságú, hogy hol és kitől tanulhatnak a fiatalok” – tette hozzá Bálint Ferenc. Elmondta, hogy ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező szakács rendelkezhet az iparkamarák által előkészített mestervizsgákra, amely több modulból áll. A kamaránál és kihelyezett séfeknél oktatáson vesznek részt a jelentkezők és a gyakorlati vizsga is több elemből áll. Ezek egyike volt a dísztálak készítése. Bálint Ferenc elmondta, szabadon választhatták ki a mesterjelöltek, hogy ki mivel dolgoztak, három húskészítményt, ugyanannyiféle köretet és mártást kellett megalkotniuk. A melegkonyhai modul pedig ötfogásos alkalmi menüsor lefőzését takarja, a mestervizsgára jelentkezők szombaton készítik el a menüt a Krúdyban.

Bálint Ferenc szerint nagy szükség van a fiatalok inspirálására, akár kurzusokkal is, hogy jobban megismerjék a szakmát. „A kormány is látja, hogy a turizmusban és vendéglátásban van lehetőség, s érdemes a jelenleginél intenzívebben meglovagolni ezt, ha a jövőben ugyanis ezzel tud élni hazánk, akkor nem feltétlenül fognak a fiatalok kivándorolni és külföldön keresni a boldogulásukat” – fogalmazott a mesterszakács.

Tímár Ildikó, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadó koordinátora portálunknak elmondta, fontos, hogy a fiatalok olyan szakmát tudjanak választani, amit később hivatásként tudnak űzni. A CSMKIK már 7-8-ik osztályosok körében is szervez pályaorientációs programokat, és a tapasztalatok szerint vannak, akik tanácstalanok, de akadnak, akiknek konkrét elképzeléseik vannak. Hangsúlyozta, a kamara mindent megtesz azért, hogy népszerűsítse a szakmákat, éppen ezért szerveznek üzemlátogatásokat is, ami megérinti a diákokat. Kérdésünkre elmondta, Csongrád megyében jelenleg mintegy 20 hiányszakma van, például műszaki, szociális, egészségügyi vagy éppen vízügyi területen, ám Tímár Ildikó tapasztalatai szinte minden területen keresik a cégek a szakembereket. A CSMKIK külön a hiányszakáknak is szentelt egy pályaorientációs rendezvényt, ezen felül október 2-ától egészen november 14-éig üzemlátogatásokat rendeznek, míg novemberben ismét bekapcsolódnak a PÁV-napokba, amelynek az IH ad majd otthont.

no images were found

Előző sztori

A megye számos pontján várják a véradókat

Következő sztori

Szijjártó: a szomszédos országok közül Szerbiával van a legjobb kapcsolata Magyarországnak