Közélet

Még nem tartott ilyen erős hurrikán Európa felé

Még nem tartott ilyen erős hurrikán Európa felé

2017. október 15., vasárnap
Még nem tartott ilyen erős hurrikán Európa felé

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a Brit-szigeteket, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán - mondta Tóth Tamás, az M1 aktuális csatorna meteorológusa az MTI-nek vasárnap.

Tóth Tamás közölte: az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán. "Teljesen példátlan", hogy ez a 3-as erősségű vihar Európa felé vette az irányt - mondta, hozzátéve: egy hurrikán 2005-ben elérte az európai partokat, de az nem volt ennyire erős. Mint mondta, az Ophelia jelenleg az Azori-szigetektől tart a Brit-szigetek felé, elsősorban Írországot "találja el". Hozzátette: a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál. Felhívta a figyelmet arra is: napra pontosan harminc éve történt, hogy az addigi legerősebb viharciklon érte el a Brit-szigetek déli részét. Szavai szerint az Ophelia "megbolondította" Európa és Észak-Afrika időjárást, mivel a ciklon által a Szahara felől beszívott meleg levegő miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hőmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor, október közepén. A meteorológus jelezte: az októberi szép, tartós meleg Magyarországon is részben annak a levegőnek köszönhető, amely a hurrikán előtt Európa felé áramlik. Tóth Tamás elmondta azt is: a hurrikánok erősségét a "fűtőanyag-mennyiség" határozza meg, és a fűtőanyag ebben az esetben a meleg óceán, energiájukat a meleg tengervízből merítik. Márpedig idén nemcsak a légkör és az északi félteke hőmérséklete szokatlanul magas, hanem emiatt az óceán vizének hőmérséklete is. Az is érdekes, hogy nagyon északon, majdhogynem a 30. szélességi fokon alakult ki, noha a hurrikánok alapvetően a trópusi égöv jelenségei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.