Egyetem

Magyar Örökség-díjban részesült a Bolyai Intézet

Magyar Örökség-díjban részesült a Bolyai Intézet

2017. október 3., kedd
Magyar Örökség-díjban részesült a Bolyai Intézet

A Bolyai teremben hivatalosan is megnyílt az a kiállítás, amely annak apropóján jött létre, hogy idén a Bolyai Intézetnek Magyar Örökség-díjat ítéltek.

Az 1995-ben életre hívott elismerés kitüntetettjeinek kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén alapszik, ezért a munkásságuk alapján ebben a korábbi években díjban részesültek a néhai

Kalmár László, Rédei László, Riesz Frigyes, Szőkefalvi-Nagy Béla

és

Tandori Károly

szegedi akadémikusok, akik életük során a Bolyai Intézetben oktattak. Ennek kapcsán a Bolyai teremben egy tárlatot rendeztek, ami szeptember végén nyílt meg. A megnyitót megtisztelték jelenlétükkel Szőkefalvi-Nagy Béla és Tandori Károly hozzátartozói, valamint az SZTE több professzora, illetve számos oktató és PhD-hallgató is. „A Magyar Örökség-díj azon intézményeknek, csoportoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a magyar kultúra, tudomány, gazdaság, sport, illetve a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez” – fejtette ki Fodor Ferenc, az intézet vezető-helyettese. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki. A Bíráló Bizottság első elnöke köztársasági elnökké történt megválasztásáig

Mádl Ferenc

professzor volt. A szervezet mostani új elnöke pedig

Klinghammer István

korábbi felsőoktatásért felelős államtitkár lett. Az elismeréssel nem jár pénzjutalom, de ennek ellenére komoly presztízsértéke van. A díj gondozását 2003 márciusában a Magyar Örökség és Európa Egyesület vállalta magára. „Magyarországon jelenleg még 3 ezer potenciális személy van, aki érdemes lehet a Magyar Örökség-díjra” – emelte ki Hegedüs Miklós, aki Csoóri Sándorral és Makovecz Imrével közösen alapította meg az elismerést. Az SZTE Bolyai Intézet könyvtára által rendezett tárlatot megtekinthették a Kutatók Éjszakája program résztvevői is. Az eredeti dokumentumok közül hármat a Bolyai Intézet könyvtára őriz, egyet az SZTE TTIK Informatikai Intézete, míg kettő családi tulajdon. A dokumentumokról készült másolat alapján elkészített kiállítás a Magyar Tudomány Napjához kötődő, az ismeretterjesztést szolgáló hónapban, novemberben az MTA Szegedi Akadémiai Székházba költözik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.