LMP: veszélyeztetik az emberek biztonságát a fűtési időszakban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az LMP szerint a fűtési időszakban az emberek biztonságát veszélyeztetik a kéményseprői ellenőrzések és a szociális alapú tűzifaellátás területein tapasztalható problémák.

Gerstmár Ferenc, az ellenzéki párt belügyi kabinetvezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: egy napirenden lévő törvénymódosítás eltörölné az évenkénti kötelező kéményseprési ellenőrzést. Emiatt családok élete kerülhet veszélybe a szén-monoxid mérgezések és kéménytüzek számának emelkedésével – jelentette ki. A kötelező ellenőrzések eltörlése helyett teljesen újjá kellene alakítani a kéményseprő iparágat, mivel a jelenlegi szabályai csak azt a célt szolgálják, hogy elfedjék a feladattal megbízott katasztrófavédelem alkalmatlanságát – fejtette ki az LMP politikusa.

A kormány szociális alapú tűzifaprogramja sem nyújt megfelelő védelmet a rászorulóknak – folytatta -, mivel a 4 milliárd forintos kerettel kiírt pályázatra 6 milliárd forint értékben adtak be kérelmeket. Az LMP emellett vitatja, hogy a támogatásokat miért csak az 5 ezer lakosúnál kisebb településeken vehetik igénybe. Ezen kívül a programban nem ellenőrzött a tűzifa minősége, valamint az sem, hogy minden igénylő időben megkapja a segítséget – tette hozzá Gerstmár Ferenc. Az LMP politikusa kérdésre válaszolva elmondta, október 23-án nem állnak egy színpadra azzal a Gyurcsány Ferenccel, akinek komoly felelőssége van az 1956 ötvenedik évfordulóján történtekben. Megjegyezte továbbá, hogy a hagyományos baloldali és liberális pártok részvételével zajló politikai összefogások eddig kétszer is kétharmados többséghez segítették a Fideszt. Az LMP nem éket ver, hanem új integráló erőként lép fel – fogalmazott, hozzátéve, szerintük a megújuló Magyarországhoz új vezetőkre van szükség.

Előző sztori

FM: sikeres volt a nyúlhúsfogyasztás növelésére indított kampány

Következő sztori

A történelmi múlt a magyarság összetartó ereje + FOTÓK