Közélet

Az európai és atlanti irányultság megőrzése Szlovákia stratégiai érdeke

Az európai és atlanti irányultság megőrzése Szlovákia stratégiai érdeke

2017. október 23., hétfő
Az európai és atlanti irányultság megőrzése Szlovákia stratégiai érdeke

"Az európai és atlanti irányultság egyértelmű megőrzése Szlovákia stratégiai érdeke, az Európai Uniós és NATO tagság pedig alapvető keretet jelent az ország biztonsága, stabilitása és erősödése tekintetében" - jelentette ki Robert Fico, szlovák kormányfő hétfőn Pozsonyban.

Robert Fico

abból a közös állásfoglalásból idézett, amelyet hétfői pozsonyi találkozóján fogadott el a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, miután az ország stratégiai külpolitikai céljairól tárgyalt a pozsonyi várban. Az Andrej Kiska, államfő, Andrej Danko házelnök és Robert Fico által is aláírt dokumentum A legfőbb közjogi méltóságok állásfoglalása Szlovákia, Európai Uniós és NATO tagságának prioritásairól címet viseli. Annak megállapításait közösen tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a találkozó résztvevői. A dokumentumban egyebek mellett leszögezik: az EU, Szlovákia, illetve lakosai számára olyan élettér és értékrend, amelynek nincs alternatívája. Robert Fico a találkozó okairól és időzítéséről szólva azt mondta: fontosnak tartották egyértelműsíteni az ország külpolitikai irányultságát, s azt, hogy Szlovákia kész teljesíteni a vállalásait, tekintettel arra, hogy az elmúlt években "eltűnt az ez irányű, a széles körű politikai konszenzus az országban." Robert Fico úgy vélekedett: nehezen lehetett volna jobban időzíteni a találkozót mint most, két nappal a cseh választások után. Kijelentette: úgy tűnik Szlovákia kezd "proeurópai szigetté" válni a közép-európai térségben. Fico sikeresnek értékelte a szlovák külpolitikát, példaként pedig azt hozta fel, hogy sikerült szuverenitást demonstrálni a migráció megítélésében és a kettős élelmiszerminőség kérdésében is. Sok kihívás vár az Európai Unióra, amely - mint fogalmazott - útkereszteződéshez ért. Majd ismét idézve a közös állásfoglalásból hozzátette: "Szlovákia érdekében előnyben részesítjük az unió összes tagországának közös előrelépését. Ezt közösen akarjuk elérni a szomszédos országokkal, mindenekelőtt a visegrádi négyekkel (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), valamint más stratégiai partnereinkkel is. Ugyanakkor készen állunk arra is, hogy amennyiben a tagállamok egy csoportja gyorsabban fog előrehaladni az integráció bizonyos területeken, részesei legyünk ennek a folyamatnak, részesei legyünk ennek a magnak." Andrej Kiska, szlovák államfő rendkívül fontosnak minősítette a közös állásfoglalásról született megegyezést és azt, hogy ezzel a lakosság előtt is egyértelművé tették az ország irányultságát. Ez szerinte azért is fontos, mivel: "erősödnek az integráció ellenes hangok, amelyek politikai kampányok részévé válik itthon és a környező országokban is." Leszögezte: Szlovákia csak az erős és összetartó Európában lehet sikeres. Megjegyezte: egyetlen uniós tagállam sem képes arra, hogy a fontos problémákat maga oldja meg. Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke fontosnak nevezte a megegyezést a három legfőbb közjogi méltóság együttműködése, valamint annak tükrében, ahogy az országra kívülről tekintenek. Az ország NATO tagságáról szólva kijelentette: nem hiszi, hogy arra ma az "ésszerű politikai erők" palettáján bárki is alternatívát tudna nyújtani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.