Le kell rónunk az adósságunkat Bálint Sándornak + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A híres néprajzkutató, a „legszögedibb szögedi” hagyatékából nyílt emlék kiállítás ,,Az Én másokért adatott” címmel a Dóm Látogatóközpontban.

A Móra Ferenc Múzeum rendezésében megvalósuló tárlaton Zombori István történész-muzeológus nyitotta meg a kiállítást. Kiemelte: Bálint Sándor hagyatékának néhány kiemelkedően szép darabja alkalmas arra, hogy részleteket villantson fel a néprajzkutató életéből. „A kiállított tárgyak, a képek beszélnek Bálint Sándor helyett, és nagyon helyes, hogy ezt teszik, hiszen valamit le kell rónunk abból az adósságból, amivel a város és az ország tartozik neki, hiszen pótolhatatlan tudást kapott tőle” – fogalmazott a pénteki megnyitón Zombori István.

A történész-muzeológus részleteket olvasott fel a néprajzkutató feleségéhez írt leveléből. Felhívta az érdeklődők figyelmét egy különösnek tűnő mondatra, Az „Én másokért adatot” megfogalmazásra, amelyet a kiállítás címének is választottak. „Bálint Sándort soha nem vezérelte önös érdek. Mindig egyetlen cél lebegett a szeme előtt az pedig a közösség érdeke volt ” – magyarázta a tárlat címét és egyben jelmondatát Zombori István.

Az érdeklődők a XX. századi magyar néprajz és folklorisztika egyik legnagyobb alakjának gyűjteményéből kiállított személyes tárgyakat, kéziratokat, festményeket, dokumentumokat a jövő év január 31-éig tekinthetik meg. Érdekességként a tudósról készült filmet is levetítik a látogatóknak.

no images were found

Előző sztori

Csendes főhajtás a nemzeti gyásznapon

Következő sztori

Történelmi perszimuláció a Szegedi Törvényszéken