Közélet

Lázár: újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért

Lázár: újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért

2017. október 20., péntek
Lázár: újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért

Nekünk, magyaroknak újra és újra meg kell küzdenünk a szabadságunkért és függetlenségünkért - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Lázár János

az első világháborúban hősi halált katonák felújított sírjainak átadásakor úgy fogalmazott, nem tudhatjuk, mit hoz a következő öt-tíz esztendő, de abban biztosak lehetünk, hogy egy magyar fiatalnak a hazája függetlenségért és szabadságáért újra és újra meg kell küzdenie. A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus hangsúlyozta, a hétköznapi hősiességre, a szabadság és függetlenség iránti elkötelezettségre sokkal nagyobb szükségünk van, mint bármikor az elmúlt években. Hozzátette: ehhez adhat erőt azoknak a hősiessége és áldozatvállalása, akiknek emléke előtt ma fejet hajtunk.

Simicskó István

honvédelmi miniszter elmondta, az első világháború több mint 15 millió ember életét vette el világszerte. A Magyar Királyság akkori területén 3,8 millió embert mozgósítottak a világháború elején. Több mint 660 ezer magyar ember vesztette életét, 743 ezren sebesültek meg és csaknem ennyien estek hadifogságba - közölte a politikus. Hozzátette: 30 ezer körüli a hadisírok száma. A hódmezővásárhelyiek az országosnál jóval nagyobb arányban vették ki részüket a harcokból. 15 ezer hódmezővásárhelyi ember szolgált az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében, közülük mintegy háromezren soha nem tértek vissza - tudatta a miniszter. Hódmezővásárhelyen az első világháború centenáriuma alkalmából - a Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat keretében - az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították föl. Az egykori Arany temetőben nyugvó tíz hősi halottat exhumálták, végleges sírjaikat a Kincses temető hősi parcellájában alakították ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.