Életre szóló esélyt adnak a felújított lakásotthonok + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bácsalmáson, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekotthona felújított lakásotthonainak átadási ünnepségén Czibere Károly államtitkár elmondta, kiemelt feladatuk segíteni a gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok traumáinak feldolgozását, mély sebeinek begyógyítását, továbbá életre szóló esélyt adni a számukra.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Bácsalmáson hangsúlyozta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szeretetteljes, gyógyító légkört teremt a családból kiemelt gyermekek számára. „Az itt élők nem csupán huszonnégy órás figyelemben részesülnek, hanem esélyt kapnak egy boldog és teljes életre. A gyermekvédelmi rendszer megújításának nem csupán az a feladata, hogy a fiatalok el tudják felejteni azokat a sebeket, amelyekkel érkeznek, hanem az is, hogy olyan kapaszkodókra tegyenek szert, amelyek egy életen keresztül elkísérik őket” – emelte ki Czibere Károly, hozzátéve, korábban a gyermekvédelem évtizedekig egyet jelentett az elkallódással.

Az államtitkár ismertette, az esélyteremtés egyik eszköze a nevelőszülői szolgálat kiterjesztése, továbbá az, hogy a nagy létszámú gyermekotthonokat kiváltsák kisebb létszámú, családias hangulatú lakásotthonokkal. Utóbbi megteremtésére a kormány hat milliárd forintot különített el, melynek keretében lehetőséget biztosítottak a lakásotthonok korszerűsítésére is a fenntartóknak. Czibere Károly szerint az itt élő gyermekek életminőségének javítása mellett a bácsalmási lakásotthonokban dolgozó szakemberek megbecsülése szempontjából is fontos szerepet tölt be a beruházás.

„A kormányzat üdvözlendő intézkedése egyfajta paradigmaváltás a gyermekvédelemben a lehetőség megteremtése, hogy minden gyermek családba kerüljön, ugyanis ott van a helyük. Az intézkedések elsőszámú nyertesei a ránk bízott csemeték. Az államtitkár az ügy élére állt, ezt a szemléletet vallja valamennyi kollégámmal együtt. Bácsalmáson is a családi atmoszféra kialakítására törekszünk, amely emberi és szakmai minőséget is biztosít. Az időszerű korszerűsítésnek, teljes körű felújításnak köszönhetően az infrastrukturális körülmények is biztosítottak a munkához” – ismertette Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, megjegyezve, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő intézmény felújításáért tett hathatós munkájáért Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök köszönetét is tolmácsolja Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek. A főigazgató elmondta, a gyermekek minden előtörténetük, sebzettségük ellenére esélyt adnak a felnőtteknek arra, hogy újra bebizonyíthassák nekik, van miért élni, küzdeni, remélni, hogy van az önmagukba vetett hitnek jelentősége, lehetnek egy boldogabb élet várományosai, nem törvényszerű az elkallódásuk. „Miközben a körülményeiket szebbé varázsoljuk, a kormány támogatásával igyekszünk a hazai gondoskodást még emberibbé tenni, mindenek előtt mégis a gyermekek felénk táplált bizalmáért jár köszönet” – hangsúlyozta Kothencz János.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében elnyert 300 millió forintból a bácsalmási gyermekotthon korszerűsítésére az összeg csaknem egyharmadát fordították. A bácsalmási négy lakásotthon mellett 43,5 millió forintot fordítanak a bajai speciális fiú lakásotthon felújítására, a kecskeméti Napsugár gyermekotthonra 35 milliót, a hajósi Haynald gyermekotthonra 31 millió forintot, a szegedi Foltán József lakásotthonra 23,5 millió forintot. Tóth István, a bácsalmási beruházást kivitelező cég ügyvezető igazgatója elmondta, korszerű technológiával dolgozva a felújítás magában hordozta többek között a fűtés- és energetikai korszerűsítést, az épületegyüttes belső terének átalakítását, valamint az udvari rész otthonosabbá tételét is.

no images were found

Előző sztori

Kistelepülések pályázhatnak kulturális projektek megvalósítására

Következő sztori

Szegedi festők művei a SZAB-székházban