Közélet

Életre szóló esélyt adnak a felújított lakásotthonok + FOTÓK

Életre szóló esélyt adnak a felújított lakásotthonok + FOTÓK

2017. október 6., péntek
Életre szóló esélyt adnak a felújított lakásotthonok + FOTÓK

Bácsalmáson, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekotthona felújított lakásotthonainak átadási ünnepségén Czibere Károly államtitkár elmondta, kiemelt feladatuk segíteni a gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok traumáinak feldolgozását, mély sebeinek begyógyítását, továbbá életre szóló esélyt adni a számukra.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Bácsalmáson hangsúlyozta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató szeretetteljes, gyógyító légkört teremt a családból kiemelt gyermekek számára. „Az itt élők nem csupán huszonnégy órás figyelemben részesülnek, hanem esélyt kapnak egy boldog és teljes életre. A gyermekvédelmi rendszer megújításának nem csupán az a feladata, hogy a fiatalok el tudják felejteni azokat a sebeket, amelyekkel érkeznek, hanem az is, hogy olyan kapaszkodókra tegyenek szert, amelyek egy életen keresztül elkísérik őket” – emelte ki

Czibere Károly

, hozzátéve, korábban a gyermekvédelem évtizedekig egyet jelentett az elkallódással. Az államtitkár ismertette, az esélyteremtés egyik eszköze a nevelőszülői szolgálat kiterjesztése, továbbá az, hogy a nagy létszámú gyermekotthonokat kiváltsák kisebb létszámú, családias hangulatú lakásotthonokkal. Utóbbi megteremtésére a kormány hat milliárd forintot különített el, melynek keretében lehetőséget biztosítottak a lakásotthonok korszerűsítésére is a fenntartóknak. Czibere Károly szerint az itt élő gyermekek életminőségének javítása mellett a bácsalmási lakásotthonokban dolgozó szakemberek megbecsülése szempontjából is fontos szerepet tölt be a beruházás.

„A kormányzat üdvözlendő intézkedése egyfajta paradigmaváltás a gyermekvédelemben a lehetőség megteremtése, hogy minden gyermek családba kerüljön, ugyanis ott van a helyük. Az intézkedések elsőszámú nyertesei a ránk bízott csemeték. Az államtitkár az ügy élére állt, ezt a szemléletet vallja valamennyi kollégámmal együtt. Bácsalmáson is a családi atmoszféra kialakítására törekszünk, amely emberi és szakmai minőséget is biztosít. Az időszerű korszerűsítésnek, teljes körű felújításnak köszönhetően az infrastrukturális körülmények is biztosítottak a munkához” – ismertette

Kothencz János

, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, megjegyezve, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő intézmény felújításáért tett hathatós munkájáért

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyéspüspök köszönetét is tolmácsolja

Bányai Gábor

országgyűlési képviselőnek. A főigazgató elmondta, a gyermekek minden előtörténetük, sebzettségük ellenére esélyt adnak a felnőtteknek arra, hogy újra bebizonyíthassák nekik, van miért élni, küzdeni, remélni, hogy van az önmagukba vetett hitnek jelentősége, lehetnek egy boldogabb élet várományosai, nem törvényszerű az elkallódásuk. „Miközben a körülményeiket szebbé varázsoljuk, a kormány támogatásával igyekszünk a hazai gondoskodást még emberibbé tenni, mindenek előtt mégis a gyermekek felénk táplált bizalmáért jár köszönet” – hangsúlyozta Kothencz János. A sajtótájékoztatón elhangzott, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében elnyert 300 millió forintból a bácsalmási gyermekotthon korszerűsítésére az összeg csaknem egyharmadát fordították. A bácsalmási négy lakásotthon mellett 43,5 millió forintot fordítanak a bajai speciális fiú lakásotthon felújítására, a kecskeméti Napsugár gyermekotthonra 35 milliót, a hajósi Haynald gyermekotthonra 31 millió forintot, a szegedi Foltán József lakásotthonra 23,5 millió forintot.

Tóth István

, a bácsalmási beruházást kivitelező cég ügyvezető igazgatója elmondta, korszerű technológiával dolgozva a felújítás magában hordozta többek között a fűtés- és energetikai korszerűsítést, az épületegyüttes belső terének átalakítását, valamint az udvari rész otthonosabbá tételét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.