Sport

Labdarúgás: hétszeres olasz bajnok edző is bejelentkezett az MLSZ-nél

Labdarúgás: hétszeres olasz bajnok edző is bejelentkezett az MLSZ-nél

2017. október 21., szombat
Labdarúgás: hétszeres olasz bajnok edző is bejelentkezett az MLSZ-nél

Érdemei elismerése mellett, de megköszönték Bernd Storck magyar futballban végzett munkáját. Bánki Erik, az MLSZ elnökségének tagja lát alkalmas magyar jelöltet arra, hogy átvegye a nemzeti tizenegy irányítását, de az első számú cél, hogy ott legyen a csapat a 2020-as Európa-bajnokságon. Interjú a kapitányváltás után.

- Carlo Ancelotti éppen szabad...

- Ez kétségtelen. Legnagyobb meglepetésemre azonban Giovanni Trapattoni menedzserétől kaptam egy levelet, amelyben jelezte, hogy a mester szabad, szívesen tárgyalna velünk.

- Mennyire ment nehezen a döntés a keddi MLSZ elnökségi ülésen a szövetségi kapitány sorsát illetően? A helyzetet tovább bonyolította, hogy Bernd Storck egyben a sportigazgatói tisztséget is betöltötte.

- Sokkal gyorsabban ment, mint amire előzetesen számítottam. Ezt nyilvánvalóan annak köszönhetjük, hogy az andorrai vereség után volt egy nagyon hosszú értékelésünk, ráadásul előtte a svédek és a portugálok elleni találkozót is elveszítettük, méghozzá rúgott gól nélkül. Elfogadhatatlan vereséget szenvedtünk Andorrában, ott egy hosszú vita volt a kapitány sorsáról, aminek a végén az eltérő vélemények ellenére egyhangú döntést hozott az elnökség, kapott még egy esélyt Bernd Storck. Abban megállapodtunk, hogy a hátralévő mérkőzéseken sikeresen kell szerepelnünk, a lettek és a Feröer elleni meccset meg kellett nyernünk, és kellett volna egy bravúr Portugália vagy Svájc ellen. Nem is volt kérdés, hogy így a korábbi megállapodás nem teljesült, egyébként a kapitány is korrekt volt, mert belátta, hogy nem sikerült az eltervezett programja, így közös megegyezéssel váltunk el.

- Mindezek mellett azért arról az emberről van szó, akinek vezetésével 44 év után jutott ki Európa-bajnokságra a magyar válogatott, ahol nem csupán turistaként vett részt.

- Amikor idekerült a szövetséghez, mint sportigazgató, akkor a 45. helyen álltunk a világranglistán. Mikor átvette a válogatottat, akkor is a harmincadik hely környékén álltunk, és egészen a 18. helyig felhozta a csapatot. Egy nagyon sikeres Eb-szereplésen voltunk túl vele, de ahogy az elnök úr is fogalmazott, elfogyott körülötte a levegő. Nem találta a hangot a játékosokkal, szerintem túl gyorsan akart fiatalítani, nem tudta az új csapatot sem felépíteni. Nekünk 2020-ra kell igazán készülni, hiszen bármennyire is fanatikus szurkolók vagyunk, ha reálisan nézzük, ebből a világbajnoki selejtezőcsoportból nem lehetett elvárni a továbbjutást. Portugália és Svájc is jobb csapat nálunk, előbbi esetében az Európa-bajnokról beszélünk. Az viszont szerintem jogos elvárás 2020-ra, hogy ki kell jutni a válogatottnak az Európa-bajnokságra, különösen úgy, hogy Budapest rendező város. Ezt nem láttuk biztosítottnak Bernd Storckkal.

- Mekkora szerepe lehetett a nézőknek a kapitány sorsát illetően? Feröer-szigetek ellen harminc perc után a távozását követelték, és látható-hallható volt, hogy nincsenek megelégedve a teljesítménnyel.

- Ott voltam a meccsen. Ilyen a futball, ha az ember rossz szériában van, akkor még könnyebben kap kritikákat. Aki látta azt a meccset, pontosan megértette azt a szurkolói felháborodást. Ne felejtsük el, hogy a magyar sikerekben jelentős szerepük volt a magyar szurkolóknak is. Aki ott volt Franciaországban, annak borsódzott a háta a magyar szurkolók által teremtett fantasztikus hangulattól. Imádták a csapatot, a szövetségi kapitányt, érthető módon kritikus szemmel nézték Feröer ellen a csapatot. Előtte hosszú mérkőzéseken át, meglehetősen türelmesek voltak a gyenge teljesítmény ellenére, még Svájcban is komoly tábor kísérte el a válogatottat. A szurkolók nem tetszését megértem, ennek módjában vannak különbségek, de a Feröer-szigetek ellen egy nagyon gyenge mérkőzést játszottunk.

- Jöhet az utóbbi évek örök dilemmája: magyar, vagy külföldi szakember vegye át a válogatott irányítását. Mondhatnánk, hogy van idő dönteni, hiszen tétmeccset majd csak jövő ősszel játszunk, de azt nem feltételezem, hogy addig is szeretnének várni.

- Én magam azt javasoltam az elnökségi ülésen, amivel az elnök úr is egyetértett, ne siessünk. Abban maradtunk, ha október 25-éig nem találunk megoldást, akkor inkább ideiglenes kapitányt bízunk meg erre a két mérkőzésre. Magyarországon van olyan edző, aki Szélesi Zoltánnal közösen ezt a feladatot meg tudja oldani, tettünk is erre javaslatot.

(Interjúnk Szélesi Zoltán pénteki kinevezése előtt készült - a szerk.)

Bízom benne, hogy egybe fog esni ez a javaslat Csányi Sándor elnök úréval. Stratégiai döntést kell meghoznunk: amikor az északírek elleni, első selejtezősorozatbeli meccs után Pintér Attilát menesztettük, éppen azért tettük, mert nem láttuk azt a taktikát, ami ahhoz kell, hogy egy Eb-selejtező csoportból továbbjuthassunk. Nagyon jó döntést hoztunk, és akkor meglepő volt, hogy Dárdai Palit bíztuk meg ezzel a feladattal. Nem volt meg még a Pro licence sem, de olyan emberi képességei vannak, annyira szuggesztív, olyan munkamániás és úgy fel tudja tüzelni a játékosokat, hogy egy viszonylag gyengébb képességű csapatból is képes sokkal jobb teljesítményt kihozni. Vagy ezt a fiatal vonalat nyomjuk tovább, amire vannak alkalmas jelöltek, így Löw Zsolt, vagy az a Szabics Imre, aki játékosként mindent látott már a futballból, aki jól is dolgozott Pali stábjában. Vagy hozunk egy külföldi, tapasztalt szakvezetőt. Ha az utóbbi érvényesülne, én akkor is azt támogatnám, hogy a stábban ne külföldiek, hanem ezek a tehetséges magyarok kapjanak helyek. Ekkor van esély arra, hogy egy következő kapitányváltáskor, teszem azt egy sikeres Európa-bajnoki szereplés után, jöhessenek olyan magyar edzők, akik szövetségi kapitányként is kipróbálhassák magukat.

- Visszatérve egy picit a távozó kapitányra: Storck vezette be a regionális válogatottak rendszerét, az egészen alulról induló utánpótlás-válogatottak is ennek a rendszernek a következményeként jöttek létre. Ezen terveznek-e változtatni?

- Azt is el kell mondani Bernd Storck érdemei mellett, hogy nagyon jó eredményeket értünk el utánpótlás-fronton. Az U20-as válogatottunk világbajnoki résztvevő volt, a fiatalabb korosztályos csapataink sorra jutottak az elitkörbe, legutóbb az U17-eseink Hollandia előtt nyerték meg csoportjukat. Nem mondunk le erről. Szerintem nem volt jó döntés, hogy a szövetségi kapitány egyben sportigazgató is volt, ezt nem támogattam korábban sem, de kisebbségben voltam az elnökségben. Most arról döntöttünk, hogy szétválasztja ezt a két tisztséget, és nem is sportigazgatót nevezünk ki, hanem utánpótlás szakmai igazgatót. A kapitány alatt legfeljebb az U21-es korosztály marad, az összes többi a szakmai igazgató alá kerül, erre van alkalmas magyar jelölt is, például a korábban említett, tehetséges magyar edzők közül is. Különválasztjuk a kettőt, de egymással szoros együttműködésben kell dolgoznia a két szakembernek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.