Kilencedik alkalommal rendezik meg a Görgey Artúr Történelemversenyt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium közös szervezésében október 27-én kilencedik alkalommal valósul meg a Görgey Artúr történelemverseny. A versenyfelhívás a Csongrád megyében, valamint a határ menti szórványban élő 7. és 8. osztályos magyar tanulóknak szól.

A korábbi években előbb az 1948-49-es forradalom és szabadságharc, majd a Magyarok az első világháborúban, a Rákóczi – szabadságharc, legutóbb pedig a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok volt a verseny központi témaköre. Az idei évben visszatérve a kezdetekhez, a vetélkedő feladatai ismét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc köré épülnek. A nemzetközivé vált versenyre közel 35 csapat nevezett az anyaországból és határon túlról. Az érdeklődő iskolák legfeljebb kettő, 3 fős csapattal nevezhettek.

A verseny célja a határontúli magyar – magyar kapcsolatok erősítése, a középiskolai felvételire való felkészülés segítése, a tanulók elméleti ismereteinek bővítése valamint az önálló munkára és csapatmunkára nevelés. Ennek megfelelően a vetélkedő mellett, a résztvevők egyéb közös programokon vesznek részt. Az egész napos rendezvénynek, idén először a Dugonics András Piarista Gimnázium ad otthont. A vetélkedő és a kísérőprogramok megvalósítását támogatja a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Mozaik Kiadó Kft., a Rubicon-Ház Kft, a CI-FI Civil Központ.

A tervezett program:

A határon túli és az ország távolabbi területeiről érkező csapatok 10 órától az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontot tekinthetik meg.

13.30 – 13.45 regisztráció
14.00 – 14.25 megnyitó
14.30 – 15.30 feladatok megoldása
15.45 – 17.00 a feladatsor megoldásainak ismertetése, a verseny témájához kapcsolódó tárgyi emlékek bemutatása, hagyományőrzők műsora
16.30 – 17.30 eredményhirdetés, a díjak, ajándékok átadása

Előző sztori

Vádemelés a magát motorozás közben mutogató férfival szemben

Következő sztori

Zöldül Szeged – faültetési program indult