Sport

Kézilabda: újabb nemzetközi feladat előtt Kiss Olivér

Kézilabda: újabb nemzetközi feladat előtt Kiss Olivér

2017. október 31., kedd
Kézilabda: újabb nemzetközi feladat előtt Kiss Olivér

Sikeresen debütált nemzetközi porondon is a szegedi kézilabda-játékvezető: Kiss Olivér hamarosan újabb EHF-mérkőzésen működhet közre. Kikértük a véleményét a Győri ETO óvásáról is.

Hiába óvta meg az orosz Rostov-Don elleni Bajnokok Ligája mérkőzést a sorozat címvédője, a Győri ETO KC, az Európai Kézilabda Szövetség elutasította a Rába-partiak kérelmét: a Győr azt sérelmezte, hogy az utolsó másodpercekben kétszer is hátrapasszoltak az oroszok, a kapus pedig nem tette le a földre a labdát, e miatt pedig automatikusan hétméterest kellett volna kapniuk, amivel egy pontot megmenthettek volna, így viszont egy góllal, 23-22-re kikapott az ETO. "Feltételezve, hogy fent volt a játékvezetők keze, szabály szerint hat passz engedélyezett, viszont a játékvezetőknek nem kell ezt megvárni, ha úgy ítélik meg, hogy továbbra is passzív egy csapat játéka, akkor gond nélkül elvehetik a labdát. Ha ebben az esetben történt két hátrapassz, akkor jól ítéltek. A kapus nem adta át egyből a labdát, szabály szerint kizárás és hétméteres járt volna. Az újságokban két percet olvastam, de ez lehetetlen, mert az utolsó fél percben kizárást és automatikus hetest ír elő a szabály. Itthon is az a szabály, hogy ez nem óvási alap, jogosan utasította el az óvást az EHF. Nem műhibáról van szó, hanem egy játékvezetői ténydöntést, ez ellen nem lehet óvást benyújtani" - véleményezte az esetet a szegedi, EHF-minősítéssel bíró játékvezető,

Kiss Olivér

(nyitóképünkön jobbra)

. Kifejtette, a játékvezetők is emberek, akiknek másodpercek töredéke alatt kell akár mérkőzést befolyásoló döntéseket hozniuk. "Lehet, hogy ezt inkább nem merték meghúzni, és talán nem is volt annyira egyértelmű, nincs is lehetőségük a kollegáknak videón visszanézniük az esetet. A sportszerűtlen magatartás ellen irányultak a szabályváltozások. Mint játékos és játékvezető is azt mondom, hogy jó felé halad a dolog, a nézők már nem biztos, hogy így gondolják, megkockáztatom, sokaknak nem is tiszta az utolsó fél perces szabály. A legegyszerűbb a játékvezetőket elővenni, de általában azért ők jó ítéleteket hoznak" - mondta a korábbi kapus. Játékvezetőként legutóbb a Budaörs-Alba Fehérvár női NB I-es mérkőzést vezette a Kiss-Bíró páros, ahol az utolsó másodpercekben egy szemből történő fault után szabaddobást és két perces kiállítást ítélt Kiss Olivér, ez pedig kritikus ítélet volt a döntetlenre végződött meccsen, míg november hetedikén a Balatonfüred-Veszprém mérkőzésen működnek közre Bíró Ádámmal alkotott párosukkal. "Csak NB I-et kapunk, sok férfi élvonalbeli rangadót fújtunk idén. Életünk első nemzetközi mérkőzésén is túl vagyunk, egy portugáliai, női EHF-kvalifikációt vezettünk. Megkaptuk a következő küldésünket, november 18-19-én a női Challenge-kupa harmadik fordulójában mindkét meccset mi fújjuk, miután a szerb ZJRK feladta a pályaválasztói jogát, így mindkét meccset Portugáliában rendezik" - mondta a szegedi sípmester. Hozzátette, a debütáló mérkőzésüket nem izgulták túl, a francia versenybíró kiemelte, hogy kiegyensúlyozott játékvezetést hoztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.