Kézilabda: újabb nemzetközi feladat előtt Kiss Olivér

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sikeresen debütált nemzetközi porondon is a szegedi kézilabda-játékvezető: Kiss Olivér hamarosan újabb EHF-mérkőzésen működhet közre. Kikértük a véleményét a Győri ETO óvásáról is.

Hiába óvta meg az orosz Rostov-Don elleni Bajnokok Ligája mérkőzést a sorozat címvédője, a Győri ETO KC, az Európai Kézilabda Szövetség elutasította a Rába-partiak kérelmét: a Győr azt sérelmezte, hogy az utolsó másodpercekben kétszer is hátrapasszoltak az oroszok, a kapus pedig nem tette le a földre a labdát, e miatt pedig automatikusan hétméterest kellett volna kapniuk, amivel egy pontot megmenthettek volna, így viszont egy góllal, 23-22-re kikapott az ETO. “Feltételezve, hogy fent volt a játékvezetők keze, szabály szerint hat passz engedélyezett, viszont a játékvezetőknek nem kell ezt megvárni, ha úgy ítélik meg, hogy továbbra is passzív egy csapat játéka, akkor gond nélkül elvehetik a labdát. Ha ebben az esetben történt két hátrapassz, akkor jól ítéltek. A kapus nem adta át egyből a labdát, szabály szerint kizárás és hétméteres járt volna. Az újságokban két percet olvastam, de ez lehetetlen, mert az utolsó fél percben kizárást és automatikus hetest ír elő a szabály. Itthon is az a szabály, hogy ez nem óvási alap, jogosan utasította el az óvást az EHF. Nem műhibáról van szó, hanem egy játékvezetői ténydöntést, ez ellen nem lehet óvást benyújtani” – véleményezte az esetet a szegedi, EHF-minősítéssel bíró játékvezető, Kiss Olivér (nyitóképünkön jobbra).

Kifejtette, a játékvezetők is emberek, akiknek másodpercek töredéke alatt kell akár mérkőzést befolyásoló döntéseket hozniuk. “Lehet, hogy ezt inkább nem merték meghúzni, és talán nem is volt annyira egyértelmű, nincs is lehetőségük a kollegáknak videón visszanézniük az esetet. A sportszerűtlen magatartás ellen irányultak a szabályváltozások. Mint játékos és játékvezető is azt mondom, hogy jó felé halad a dolog, a nézők már nem biztos, hogy így gondolják, megkockáztatom, sokaknak nem is tiszta az utolsó fél perces szabály. A legegyszerűbb a játékvezetőket elővenni, de általában azért ők jó ítéleteket hoznak” – mondta a korábbi kapus.

Játékvezetőként legutóbb a Budaörs-Alba Fehérvár női NB I-es mérkőzést vezette a Kiss-Bíró páros, ahol az utolsó másodpercekben egy szemből történő fault után szabaddobást és két perces kiállítást ítélt Kiss Olivér, ez pedig kritikus ítélet volt a döntetlenre végződött meccsen, míg november hetedikén a Balatonfüred-Veszprém mérkőzésen működnek közre Bíró Ádámmal alkotott párosukkal. “Csak NB I-et kapunk, sok férfi élvonalbeli rangadót fújtunk idén. Életünk első nemzetközi mérkőzésén is túl vagyunk, egy portugáliai, női EHF-kvalifikációt vezettünk. Megkaptuk a következő küldésünket, november 18-19-én a női Challenge-kupa harmadik fordulójában mindkét meccset mi fújjuk, miután a szerb ZJRK feladta a pályaválasztói jogát, így mindkét meccset Portugáliában rendezik” – mondta a szegedi sípmester. Hozzátette, a debütáló mérkőzésüket nem izgulták túl, a francia versenybíró kiemelte, hogy kiegyensúlyozott játékvezetést hoztak.

Előző sztori

Kick-box: a felnőttek között is bizonyítana a szegedi junior világbajnok

Default thumbnail
Következő sztori

Tüzelőanyaggal nyújtanak támogatást Röszkén

Legutóbbi hasonló cikkek