Közélet

Hulladékot gyűjtve építettek közösséget a bordányi fiatalok

Hulladékot gyűjtve építettek közösséget a bordányi fiatalok

2017. október 10., kedd
Hulladékot gyűjtve építettek közösséget a bordányi fiatalok

A helyi ifjúsági önkormányzat hívó szavára fogtak össze a dolgos kezű segítők a Csongrád megyei községben. Lajkó Bálint ifjúsági polgármester elmondta, a hulladékok gyűjtésének és újrahasznosításának napról napra egyre fontosabb szerepe van környezetünk állapotának megóvásában. A bevételből a közösségi helyiségük infrastruktúráját fejlesztik.

Bordányban az összetartó fiatalság rendszeresen szervez hulladékgyűjtést. „Tisztában vagyunk vele, hogy a helyi akciónk eredménye nem számottevő globálisan, viszont települési szinten érezhető a hatása. Ezt nem úgy kell érteni, hogy tisztábbak az utcák Bordányban, mivel nem szemetet szedünk, hanem a háztartásokban felgyülemlett hulladékot gyűjtjük össze, amivel a lakosság már nem tud mit kezdeni. A hatása inkább a visszajelzések alapján érezhető, amit a bordányiaktól kapunk. Megállítanak minket az utcán, érdeklődnek a program felől és arról, hogy hogyan sikerült, vagy mikor lesz a következő” – ismertette az ifjúsági polgármester. Megtudtuk, 2000 áprilisától, az ifjúsági önkormányzat fennállása óta megszervezi a hulladékgyűjtési akcióját, a bordányi lakosok nagy része már kifejezetten az akcióban résztvevő fiatalok számára teszi félre a háztartásban felhalmozódó hulladékot, hogy ezzel is támogassa a munkájukat. „Ez már egy hagyomány is, amit a jelenlegi ifjúsági testület is fontosnak tart és elhivatottak vagyunk a folytatást illetően. Persze felelősséggel jár, mivel az utánunk következő generációt is úgy kell nevelni, példát mutatni nekik, hogy ők is feladatuknak érezzék környezetük megóvását” – tette hozzá Lajkó Bálint.

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIFÖ) minden évben a Kulturális és Szabadidős Egyesülettel (KUSZA) karöltve tartja meg az eseményt. Az ifjúsági polgármester ismertette, a KUSZA önkéntesei is segítik munkájukat. A KUSZA tagjainak utánpótlását biztosítani nehéz feladat, így a meglévő tagok átlagéletkora nő, dolgoznak, családjuk van, ezért nem mindig egyszerű őket újra összehozni a hulladékgyűjtésre. Ebből adódik, hogy a munkaerő egyeztetése és összegyűjtése a legidőigényesebb feladat a szervezésben. „Bordány önkormányzata mellettünk áll, fontosnak tartja a munkánkat, így mindig számíthatunk a vezetőség segítségére. Egy önkormányzati traktort biztosítottak utánfutóval és sofőrrel. A papír elszállításáról ugyanaz a cég gondoskodott, aki a településen gyűjti a szemetet, a fémhulladéknak Szegedről rendeltünk konténert. Mivel ősszel és tavasszal rendezzük meg az akciót, ezért az időjárás is alakíthatja a programot. Az önkéntesek egy része meleg teát és szendvicseket készít a többieknek, akik a fizikai munkát végzik” – mondta Lajkó Bálint, kiemelve, a legfőbb irányvonal mindig az, hogy valamilyen formában visszaadják a sok-sok támogatást a lakosságnak, amit tőlük kapnak. Mivel ifjúsági önkormányzat, ezért a célcsoportjuk a 12 és 25 év közötti bordányi lakosság. A bevétel egy részét mindig valamilyen rendezvényre fordítják, így például évek óta bevált szokás, hogy a falunapokra a GYIFÖ hív egy, a fiatalok érdeklődési körében álló előadót.

„Néhány éve nyitottunk egy konditermet, amit ingyenesen használhatnak a bordányi fiatalok. Szerencsére sokan járnak oda, a felmérés alapján évente ez körülbelül 1700 részvételi alkalmat tesz ki. Jelenleg a Bordányi Ifjúsági Információs Pont, azaz a Biip fejlesztése a cél. Az eszközök és berendezések cseréje van most folyamatban, 2016-ban kialakítottunk egy közösségi konyhát, amelyet a Biip-ben tartott programoknál tudunk használni, de akár baráti társaságok is összegyűlhetnek nálunk egy közös főzésre. A mostani bevételből kanapékat szeretnénk venni, mert a Morajlás Ifjúsági Fesztiválra feláldoztuk kültéri dekorációnak a meglévőket. Tervben van még a számítógépeink cseréje, hogy újabb játékokkal tudjanak játszani a gyerekek és még vonzóbb legyen számukra a közösségi tér” – jegyezte meg az ifjúsági polgármester. Lajkó Bálint kifejtette, számtalan ötletük van, főleg új programok terén, amelyekre szintén ebből a pénzből szeretnének forrást biztosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.