Írjon nekünk

Bulvár

Hulladékot gyűjtve építettek közösséget a bordányi fiatalok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A helyi ifjúsági önkormányzat hívó szavára fogtak össze a dolgos kezű segítők a Csongrád megyei községben. Lajkó Bálint ifjúsági polgármester elmondta, a hulladékok gyűjtésének és újrahasznosításának napról napra egyre fontosabb szerepe van környezetünk állapotának megóvásában. A bevételből a közösségi helyiségük infrastruktúráját fejlesztik.

Bordányban az összetartó fiatalság rendszeresen szervez hulladékgyűjtést. „Tisztában vagyunk vele, hogy a helyi akciónk eredménye nem számottevő globálisan, viszont települési szinten érezhető a hatása. Ezt nem úgy kell érteni, hogy tisztábbak az utcák Bordányban, mivel nem szemetet szedünk, hanem a háztartásokban felgyülemlett hulladékot gyűjtjük össze, amivel a lakosság már nem tud mit kezdeni. A hatása inkább a visszajelzések alapján érezhető, amit a bordányiaktól kapunk. Megállítanak minket az utcán, érdeklődnek a program felől és arról, hogy hogyan sikerült, vagy mikor lesz a következő” – ismertette az ifjúsági polgármester. Megtudtuk, 2000 áprilisától, az ifjúsági önkormányzat fennállása óta megszervezi a hulladékgyűjtési akcióját, a bordányi lakosok nagy része már kifejezetten az akcióban résztvevő fiatalok számára teszi félre a háztartásban felhalmozódó hulladékot, hogy ezzel is támogassa a munkájukat.

„Ez már egy hagyomány is, amit a jelenlegi ifjúsági testület is fontosnak tart és elhivatottak vagyunk a folytatást illetően. Persze felelősséggel jár, mivel az utánunk következő generációt is úgy kell nevelni, példát mutatni nekik, hogy ők is feladatuknak érezzék környezetük megóvását” – tette hozzá Lajkó Bálint.

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (GYIFÖ) minden évben a Kulturális és Szabadidős Egyesülettel (KUSZA) karöltve tartja meg az eseményt. Az ifjúsági polgármester ismertette, a KUSZA önkéntesei is segítik munkájukat. A KUSZA tagjainak utánpótlását biztosítani nehéz feladat, így a meglévő tagok átlagéletkora nő, dolgoznak, családjuk van, ezért nem mindig egyszerű őket újra összehozni a hulladékgyűjtésre. Ebből adódik, hogy a munkaerő egyeztetése és összegyűjtése a legidőigényesebb feladat a szervezésben.

„Bordány önkormányzata mellettünk áll, fontosnak tartja a munkánkat, így mindig számíthatunk a vezetőség segítségére. Egy önkormányzati traktort biztosítottak utánfutóval és sofőrrel. A papír elszállításáról ugyanaz a cég gondoskodott, aki a településen gyűjti a szemetet, a fémhulladéknak Szegedről rendeltünk konténert. Mivel ősszel és tavasszal rendezzük meg az akciót, ezért az időjárás is alakíthatja a programot. Az önkéntesek egy része meleg teát és szendvicseket készít a többieknek, akik a fizikai munkát végzik” – mondta Lajkó Bálint, kiemelve, a legfőbb irányvonal mindig az, hogy valamilyen formában visszaadják a sok-sok támogatást a lakosságnak, amit tőlük kapnak. Mivel ifjúsági önkormányzat, ezért a célcsoportjuk a 12 és 25 év közötti bordányi lakosság. A bevétel egy részét mindig valamilyen rendezvényre fordítják, így például évek óta bevált szokás, hogy a falunapokra a GYIFÖ hív egy, a fiatalok érdeklődési körében álló előadót.

„Néhány éve nyitottunk egy konditermet, amit ingyenesen használhatnak a bordányi fiatalok. Szerencsére sokan járnak oda, a felmérés alapján évente ez körülbelül 1700 részvételi alkalmat tesz ki. Jelenleg a Bordányi Ifjúsági Információs Pont, azaz a Biip fejlesztése a cél. Az eszközök és berendezések cseréje van most folyamatban, 2016-ban kialakítottunk egy közösségi konyhát, amelyet a Biip-ben tartott programoknál tudunk használni, de akár baráti társaságok is összegyűlhetnek nálunk egy közös főzésre. A mostani bevételből kanapékat szeretnénk venni, mert a Morajlás Ifjúsági Fesztiválra feláldoztuk kültéri dekorációnak a meglévőket. Tervben van még a számítógépeink cseréje, hogy újabb játékokkal tudjanak játszani a gyerekek és még vonzóbb legyen számukra a közösségi tér” – jegyezte meg az ifjúsági polgármester. Lajkó Bálint kifejtette, számtalan ötletük van, főleg új programok terén, amelyekre szintén ebből a pénzből szeretnének forrást biztosítani.

Kommentek

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. Kommentek

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál