Közélet

Gyurcsány: egy a tábor, de önállóak a zászlók

Gyurcsány: egy a tábor, de önállóak a zászlók

2017. október 12., csütörtök
Gyurcsány: egy a tábor, de önállóak a zászlók

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a baloldalon egy a tábor, de önállóak a zászlók: ez az a politika, melyet érvényesíteni kell, és amellyel eredményre lehet jutni.

Gyurcsány Ferenc

szerdán Gyöngyösön az "Orbán vagy Európa? Válassz!" című kampány keretében tartott lakossági fórumán mintegy 150 hallgatója előtt arról is beszélt: a baloldali ellenzéki pártok álláspontja a legtöbb dologban nincs távolabb egymástól, mint a Fideszé a KDNP-s politikusokétól. Nem egymással kell foglalkoznunk és nem szabad a belső vitákat kívül lejátszanunk - mondta, hozzátéve: véleménykülönbségekre, értelmes érvekre és sokszínűségre szükség van, de összefogásra is, amely jövő tavasszal segít a baloldalnak megszerezni a kormányváltáshoz szükséges szavazatokat és kialakítani egy "normális országot". Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy szembesítsük a kormányt azzal, mit gondolunk róla, és nem baj, ha eljön az elszámolás - "nem a leszámolás" - pillanata. Rászolgált ez a kabinet arra, hogy Magyarország azt mondja, másfajta világot szeretne - hangsúlyozta. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint akkor is igaz ez, "ha mi magyarok történelmünk során megtanultunk kibekkelni". Ez a baloldalra különösen jellemző: inkább beszélgetni szeret, megvitatni a dolgokat és megegyezni, míg a jobboldalon tapasztalható valamiféle harciasság, revansvágy - mondta. Kifejtette: a Demokratikus Koalíció "Orbán vagy Európa? Válassz!" kampányszlogenje valóságos kérdés, nem az intézmények, hanem a mindennapi élet szintjén. Európa arról a mentalitásról szól, amelyet követve "nem veszik kutyába" a melóst, nem egyik napról a másikra élnek az emberek és ha olykor vitatkoznak, nem akarják megölni egymást. A DK elnökének meglátása szerint jelenleg nem ez a helyzet: abban a szótárban, melyet a miniszterelnök és kormánya használ, "mi akkor vagyunk jó magyarok, ha egyetértünk vele". Azt mondta: a miniszterelnök nem magyarokat, hanem "Orbán-klónokat, bólogató kutyákat akar magának" holott a polgári lét feltétele a sokféleség eltűrése, sőt bátorítása. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarországnál nagyobb országok sincsenek meg barátok és szövetségesek nélkül. Ha nem Róma, Párizs vagy Berlin a szövetségesünk, akkor Baku, vagy Moszkva lesz az? - tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy ha választani kell, az európai együttműködés nem hibátlan, de minden alternatívája rosszabb. Közölte: a nyugat- és észak-európai országok politikai kultúrájához hasonlóan nálunk is szükség van olyan pártokon és kormányokon túlmutató együttműködésre, melyek lehetővé tesznek politikai ciklusokon átívelő változtatásokat. Csak így van esély a hazai életszínvonal uniós nívóra emelésére, melynek az oktatás "felszabadításával" kell elkezdődnie, hasonlóan az egészségügy rendbetételéhez, melyből jelenleg mintegy 600 milliárd forint hiányzik - emelte ki. "Az nem kérdés, hogy Orbán előbb-utóbb menni fog", az a kérdés, mi jön utána - jegyezte meg, hozzáfűzve: a DK programja csaknem 800 konkrét, erre vonatkozó javaslatból áll. A választás pillanatában mindenkinek egy szavazata lesz, amellyel segíthet, hogy végre egy jobb Magyarországban éljünk - zárta szavait a Gyöngyök Mátra Művelődési Központ színháztermében Gyurcsány Ferenc.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.