Közélet

Fidesz: Gyurcsány elvett a pedagógusoktól egyhavi bért és az utcára tette őket

Fidesz: Gyurcsány elvett a pedagógusoktól egyhavi bért és az utcára tette őket

2017. október 13., péntek
Fidesz: Gyurcsány elvett a pedagógusoktól egyhavi bért és az utcára tette őket

Gyurcsány Ferenc DK-elnök miniszterelnökként elvett a pedagógusoktól egyhavi bért és az utcára tette őket - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a Fidesz.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy előzőleg

Arató Gergely

, a DK oktatási szakpolitikusa azt ígérte, kormányra kerülésük esetén tíz éven keresztül folyamatosan emelni fogják a pedagógusok bérét. A Fidesz reagálásában kifejtette:

Gyurcsány Ferenc

és a szocialisták kormányzása alatt a pedagógusok béremelésről nem álmodhattak és örülhettek, ha megmaradt az állásuk. Ezzel szemben a Fidesz kormányzása óta a legnagyobb pedagógusbér-emelési program valósult meg a rendszerváltás óta - olvasható a közleményben. Mint írták, 2013 óta minden évben - összesen átlagosan 50 százalékkal - emelkedett a pedagógusok bére.

A DK közleménye:

Tízéves folyamatos béremelést ígér a pedagógusoknak a DK

A Demokratikus Koalíció oktatási szakpolitikusa azt ígéri, hogy kormányra kerülésük után tíz esztendőn keresztül folyamatosan emelni fogják a pedagógusok bérét. Arató Gergely pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a béremelés minden évben öt százalékkal haladja majd meg az inflációt. Közölte: emellett pótlékot kapnak azok, akik hátrányos helyzetű térségekben dolgoznak vagy hátrányos helyzetű diákokat oktatnak. A fiataloknak egyetemi ösztöndíjat és a pályakezdést segítő bérkiegészítést adnak, miközben visszaállítják az iskolák szakmai autonómiáját és csökkentik a pedagógusok felesleges terheit - összegezte ígéreteiket. A jelenlegi helyzetet bírálva a politikus kijelentette: a kormány hiába próbálja meggyőzni a pedagógusokat, hogy milyen jelentősen emelkedett a bérük, a kabinet által bemutatott adatok hamisak. Arról is beszélt, hogy az idén szeptemberben esedékes béremelést a tanárok bérpótlékként kapták meg, ezért semmiféle garancia nincs arra, hogy ez a pénz a választások után is jár majd nekik. A béremelésért cserébe egyébként több tanítási órát, több órán kívüli feladatot és rengeteg adminisztrációt kaptak - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.