Közélet

Czibere Károly: Egy gyermeknek családban van a helye

Czibere Károly: Egy gyermeknek családban van a helye

2017. október 21., szombat
Czibere Károly: Egy gyermeknek családban van a helye

A magyar gyermekvédelmi törvény huszadik évfordulója alkalmából tartottak regionális konferenciát Szegeden. A Csongor téri közösségi házban Czibere Károly államtitkár ismertette az elmúlt évek gyermekvédelmi ellátórendszerét érintő kormányzati törekvéseket, kitérve a törvényi szabályozás legfontosabb alapelveire.

„Mindent biztosítanunk kell a gyermeknek, ami a testi, lelki, szellemi, érzelmi, erkölcsi fejlődéséhez szükséges” – emelte ki a törvény legfontosabb alapelvei közül

Czibere Károly

, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, hozzátéve, amennyiben gyermeknél a hátrányos helyzet fennáll, azaz például a szülő alacsony iskolai végzettségű, vagy alacsony jövedelmű, akkor csak ezért nem lehet kiemelni a családból. A gyermek alapvető érdeke az, hogy amíg csak lehet, a vér szerinti szülőkkel éljen, a vér szerinti családban nevelés prioritás. Amennyiben az anyagiakból adódik a hátrányos helyzet, akkor annak megoldásában kell a család segítségére lenni, hátránykompenzáló intézkedéseken keresztül kell segítséget nyújtani. „Előfordulhat, hogy a család nem akarja, vagy nem tudja a gyermeket ellátni – a közelmúltban erre volt példa egy tragédiával végződő eset, amikor halálra éheztettek egy kislányt Magyarországon –, akkor legyen egy megfelelően működő jelzőrendszer, amely időben észleli a gyerek veszélyeztetettségét, vagy annak kialakulását, bántalmazását, elhanyagolását. A jelzőrendszernek ezt korán ki kell szűrnie, középpontjában a Család- és Gyermekjóléti Központ áll” – ismertette. Czibere Károly hangsúlyozta, a jelzőrendszernek mindenki részese, aki a gyermekkel találkozik, így a rendőr, a gyermekorvos, a védőnő, a szociális munkás és a pedagógus is. Folyamatos esetmegbeszéléseket kell tartaniuk az adott család kapcsán, első körben azért, hogy a család meg tudja tartani gyermekét. Amennyiben végképp nincs erre lehetőség, akkor viszont ki kell onnan emelni, a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerébe venni. Miután ez megtörtént, még mindig a tágabb családján belüli elhelyezés lehetőségét vizsgálják, a keresztszülők, nagyszülők, rokonok jöhetnek ekkor számításba. Ha ez nem megoldható, akkor a következő lépcsőfokot az örökbefogadás jelenti, amennyiben ez nem valósulhat meg, akkor az állami gondoskodás rendszerébe tartozó nevelőszülő a saját otthonában, a saját gyerekei mellett vállalja, hogy gondoskodik róla, immáron foglalkoztatotti jogviszonyban. „A nevelőszülői hálózatot folyamatosan erősítettük az elmúlt években, a nevelőszülői díjat többszörösére emeltük” – tette hozzá.

Az államtitkár kitért a speciális szükségletű, magatartási problémával küzdő, aszociális, kábítószer-fogyasztó gyermekekre is, akikkel már a nevelőszülők nem bírnak el, ő nekik jelenleg 625, míg két év múlva már 800 férőhely állhat rendelkezésre a számukra kialakított lakásotthonokban. „Ezen ellátás esetében sem maradnak meg a nagy létszámú intézmények, kiváltjuk őket 8-12 férőhelyes lakásotthonokkal, 2020-ig ezt teljesíti a kormány. Nem lesz tömegintézmény, gyermekváros, olyan tömegstruktúrák, amelyeket még a Kádár-rendszerből örököltünk. Akkoriban úgy gondoltak az állami gondozottakra, mint kívülállókra, akiket a településen, a helyi közösségen kívül kell elhelyezni” – fejtette ki Czibere Károly, megjegyezve, a kormány úgy véli, akkor tud az állami gondoskodás rendszerében életre szóló esélyt teremteni, ha a gyermekeknek olyan kapaszkodókat, törődést nyújt a nevelőszülői család révén, amely által később a saját lábukra tudnak állni az élet viharában, önálló életet kezdhetnek, a társadalom értékes tagjai lehetnek minden gyermekkori megpróbáltatásuk ellenére. Kiemelte, 2018-ban tizenhat százalékkal emelik a gyámhatóságnál dolgozó ügyintézők, harminc százalékkal a gyermekjogi képviselők és tíz százalékkal a gyermekvédelmi szakértői bizottságokban dolgozók létszámát. A 2018-as költségvetési tervezetbe ezt már beépítették, a forrás rendelkezésre áll. A betöltendő állásokra is adott lesz a megfelelő jelentkezői létszám az államtitkár szerint. „A szakemberek érzik, hogy a kormány igyekszik megbecsülni és elismerni munkájukat, 2013 óta folyamatosan, minden évben nő a munkabér, egyrészt mert a minimálbér is növekedett, valamint az ágazati bérpótlék is minden évben nőtt. A kettő együttes hatása, hogy miközben bruttó 143 ezer Ft volt az átlagfizetés 2013-ban, addig jövőre már a bruttó 230 ezer Ft átlépése a cél. Már megvalósult a 2013-as évhez képest az 50 százalékos béremelés, a jövő évivel ez már 62 százalékos lesz” – emelte ki, hozzátéve, emellett biztosítja a kormány a szakellátásban dolgozók ingyenes továbbképzési lehetőségét. A jelenlegi 90 ezer kollégából 67 ezer szakmai munkakörben dolgozik, a következő években térítésmentesen frissíthetik, bővíthetik ismereteiket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.