Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Csak olcsó, kommersz virágokkal emlékezhetnek halottaikra a szegediek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Panaszkodnak a virágosok, hogy alig van jó minőségű, drága növény, a kommerszből viszont rengeteg maradt. Beindult a sírturizmus is, de ezzel együtt a zsebesek sem maradtak otthon.

A Mars téri piacon épp egy virágbeszerzésen járó nyugdíjas házaspárba botlottunk, kezükben hatalmas csokor krizantémokkal.

– Ez az ünnep számunkra nem a pénzről, hanem az emlékezésről szól. Hagyományos virágokat veszünk, legalább nyolc sírt gondozunk, azért oda kell figyelnünk mennyit költünk, de ezeken a kiadásokon nem szoktunk spórolni – meséli János. – Idén 5-6 ezer forintból kijövünk, nem költünk többet ilyenkor – teszi hozzá felesége Gizella.

– Kevés az extra minőségű virág mert az időjárás nem kedvezett nekik. Bizonyos vásárlók a drágábbat keresik. A közepes méretű krizantém szállja nálam 200 Ft – ezt már Csonka Józsefné Edit eladó mondja. – A névnapokon már nem észlelünk forgalom növekedést. A nőnap, a ballagás és a halottak napja maradtak a húzóünnepek nekünk virágosoknak. A vevők tudják mit akarnak főleg azt veszik, ami tavaly bejött nekik. A színárnyalat is rendkívül fontos – teszi hozzá Edit.

Olcsón kellene a legszebb portéka

Krejnikker János és felesége Aranka 17 éve virágoznak, náluk nem csak szálas virág kapható.

– A cserepes krizantém 800 forintba kerül, de nagyon különböző, hogy mit keresnek a vevők. Évről évre 20 – 30 %-al csökken a kereslet. A virágozás mostanában leginkább a szerencsejátékra hasonlít: kiszámíthatatlan mennyi vágott virág fogy, így csak megtippelni tudjuk, miből mennyit szerezzünk be a nagybanin – mondja János.

Már dübörög a sírturizmus

A belvárosi temetőben már dél körül tele volt a parkoló és rengetegen rendezgették hozzátartozóik sírjait. „Ez a sírturizmus” – szólt oda nekünk a kapuban álló egyik idősebb úr, aki felesége mögött bandukolt 2-3 méterrel.

Egy szépen rendben lévő sírkőnél pillantjuk meg Farkas Antalné Katit, aki egy műanyag koszorút rak éppen édesapja és anyósa közös sírjára.

– Sok helyre kell mennem, ezért jöttem ki korábban ebbe a temetőbe. Ez az édesapám és az ő anyjának a sírja, az anyukám 95 éves és várja otthon a nyugdíjat azért jöttem most egyedül – meséli.

Palócz Jánosné Ilona és lánya Makra Zoltánné Ilona azért jöttek korábban mert félnek a rossz időtől.

– Autóval szoktunk jönni és most még lehetett parkolni. Anyukám már nagyon nehezen jár ezért is fontos nekünk, hogy autóval jöjjünk. Otthoni virágot szoktunk hozni, így anyagilag annyira nem megterhelő ez az ünnep számunkra – mondja Ilona.

Vigyázzanak a síroknál a zsebesekkel

A következő napokban különös elővigyázatossággal közlekedjenek a temetők közelében és ha lehet leginkább a tömegközlekedést válasszák, ezen kívül fokozottan figyeljenek értékeikre, mert a nagy tömegben a zsebesek könnyedén meglophatják az emlékező sokaságot. Az elkövetkezendő napokban a rendőrök is nagyobb létszámban dolgoznak majd a temetők környékén, de megfelelő elővigyázatossággal a baj könnyebben megelőzhető.

Tovább olvasom

Közélet

Látta már belülről a Szent István téri víztornyot?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Sándor Judit képgalériáján keresztül betekintést nyerhetünk Magyarország legidősebb, működő vasbeton víztornyába.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutattak be misét Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szentmise főcelebránsa, Gyulay Endre személyesen ismerte Bálint Sándort.

Tovább olvasom

Egészség

Tovább növelik a betegbiztonságot a Klinikai Központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

359 darab hidraulikus betegágy érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központból.

Tovább olvasom

Aktuál