Írjon nekünk

Egyetem

A letűnt tanyavilág újjászületik Juhász Antal képein + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A híres néprajzkutató Juhász Antal fotóiból nyílt kiállítás Tanyai emberek Szeged vidékén címmel, az Őszi Kulturális Fesztivál keretén belül.

A szegedi táj jeles kutatójának fotókiállításán a népes közönség mellett, olyan régi barátok is feltűntek, akik annak idején „bevezették” a tudóst a tanyavilág közösségébe. Rakonczai János és felesége Ruzsáról érkeztek az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriumába. Mint mondják, kíváncsiak mely képek maradtak fenn az utókor számára. „Tanítóként sokat jártuk a tanyákat, a férjem is nagy kedvelője volt a néprajznak, ezért örömmel kalauzolta Antalt” – nyilatkozta portálunknak Rakonczai Jánosné, aki a megnyitó előtt remélte több ismerős arcot is felfedez majd a képeken.

„A lencse fókuszpontjában lévő tekintetek mögött minden esetben emberi sorsok húzódnak. Szemlélőként mégsem tudhatjuk, a barázdált vagy éppen a kisimult arcok milyen életutat takarnak. Kivéve a kutatót, aki az adott korban jelen volt, és megörökítette a pillanatot az útókor számára, így a jól elkapott momentumok mégis kifejezik azt a közeget, ahol készültek” – nyitotta meg a Tanyai emberek Szeged vidékén című kiállítást Simon András, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének egyetemi docense. Kiemelte, Juhász Antal, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója a fényképeket az 1960-as évek óta végzett terepmunkáin készítette. Abban az időben a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát éltek. Évtizedek múltán láthatjuk, hogy felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapjait, ünnepeit dokumentálják.

„A tanyák életében a téeszesítés jelentette az első korszakhatárt, a következőt pedig a hatvanas évek második felében az iskolák körzetesítése, amely felgyorsította a porták elnéptelenedését. Az akkori hatalom a tanyák visszaszorítására törekedett, ezért az elsődleges célom a dokumentálás volt. Csak évek múltán a fotókat szemlélve ébredtem rá, egy egész generációt, nemzedéket örökítettem meg a képek által” – fogalmazott a Szegedma.hu-nak Juhász Antal. Megtudtuk, akkoriban a tanyavilág kialakulása érdekelte legjobban a tudóst. Ma mégis azért hálás a sorsnak, hogy tanúja lehetett, az akkor élt emberek, hogyan ereszthettek gyökeret a széles határban, hiszen mint mondja, a jelent megfigyelni a csodálatos dolog.

A negyvenkét darabból álló fotókiállítás többek közt a domaszéki, a röszkei, a ruzsai, és a mórahalmi eltűnt tanyákon élő emberek mindennapjainak világát idézi fel.

Kommentek

Egyetem

Filmek és koncertek sokasága vár a Frankofón Fesztiválon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének jogelődjét megállapító 1970-ben kötött Niamey-i Egyezmény aláírásának napja, március 20-a a frankofónia nemzetközi világnapja. E napon kezdődött a 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden. A világnap köré szervezett frankofón hónap programsorozat március 26-án zárul az SZTE központi épületében Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójával. Kommentek

Tovább olvasom

Egyetem

Egyéves a szegedi American Corner

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Eddig nyolcezren látogattak el a programirodába.

Tovább olvasom

Egyetem

Folytatódik az SZTE Tudásműhely-sorozata

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tari Annamária tart előadást csütörtökön a JATE Klubban.

Tovább olvasom

Aktuál