Írjon nekünk

Egyetem

A letűnt tanyavilág újjászületik Juhász Antal képein + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A híres néprajzkutató Juhász Antal fotóiból nyílt kiállítás Tanyai emberek Szeged vidékén címmel, az Őszi Kulturális Fesztivál keretén belül.

A szegedi táj jeles kutatójának fotókiállításán a népes közönség mellett, olyan régi barátok is feltűntek, akik annak idején „bevezették” a tudóst a tanyavilág közösségébe. Rakonczai János és felesége Ruzsáról érkeztek az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriumába. Mint mondják, kíváncsiak mely képek maradtak fenn az utókor számára. „Tanítóként sokat jártuk a tanyákat, a férjem is nagy kedvelője volt a néprajznak, ezért örömmel kalauzolta Antalt” – nyilatkozta portálunknak Rakonczai Jánosné, aki a megnyitó előtt remélte több ismerős arcot is felfedez majd a képeken.

„A lencse fókuszpontjában lévő tekintetek mögött minden esetben emberi sorsok húzódnak. Szemlélőként mégsem tudhatjuk, a barázdált vagy éppen a kisimult arcok milyen életutat takarnak. Kivéve a kutatót, aki az adott korban jelen volt, és megörökítette a pillanatot az útókor számára, így a jól elkapott momentumok mégis kifejezik azt a közeget, ahol készültek” – nyitotta meg a Tanyai emberek Szeged vidékén című kiállítást Simon András, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének egyetemi docense. Kiemelte, Juhász Antal, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója a fényképeket az 1960-as évek óta végzett terepmunkáin készítette. Abban az időben a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát éltek. Évtizedek múltán láthatjuk, hogy felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapjait, ünnepeit dokumentálják.

„A tanyák életében a téeszesítés jelentette az első korszakhatárt, a következőt pedig a hatvanas évek második felében az iskolák körzetesítése, amely felgyorsította a porták elnéptelenedését. Az akkori hatalom a tanyák visszaszorítására törekedett, ezért az elsődleges célom a dokumentálás volt. Csak évek múltán a fotókat szemlélve ébredtem rá, egy egész generációt, nemzedéket örökítettem meg a képek által” – fogalmazott a Szegedma.hu-nak Juhász Antal. Megtudtuk, akkoriban a tanyavilág kialakulása érdekelte legjobban a tudóst. Ma mégis azért hálás a sorsnak, hogy tanúja lehetett, az akkor élt emberek, hogyan ereszthettek gyökeret a széles határban, hiszen mint mondja, a jelent megfigyelni a csodálatos dolog.

A negyvenkét darabból álló fotókiállítás többek közt a domaszéki, a röszkei, a ruzsai, és a mórahalmi eltűnt tanyákon élő emberek mindennapjainak világát idézi fel.

Kommentek

Egyetem

Prezentációs Technikák vetélkedőt hirdet az SZTE Tehetségpont

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Bizonyítsd be, hogy lehet a tudomány látványos, sőt hatásos! Az SZTE Tehetségpont és a Toastmasters idén is megrendezi Perentációs Technikák nevű vetélkedőjét, amely során értékes nyereményre és versenyképes ismeretekre tehetnek szert a karok és az egyetem legjobb hallgatói. Kommentek

Tovább olvasom

Egyetem

Több milliárdos projektben vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben fejleszt smartcity és smartvillage technológiákat a Sagemcom. A 2,481 milliárd forint összköltségű kutatás-fejlesztési projektben, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, olyan intelligens platform kerül kialakításra, amely a korábbinál magasabb szintű és olcsóbb szolgáltatásokat tesz lehetővé az energiagazdálkodás területén. Kommentek

Tovább olvasom

Egyetem

Továbbra is a legzöldebb magyarországi egyetem az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Javított múlt évi „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem.

Tovább olvasom

Aktuál