Kultúra

A letűnt tanyavilág újjászületik Juhász Antal képein + FOTÓK

A letűnt tanyavilág újjászületik Juhász Antal képein + FOTÓK

2017. október 9., hétfő
A letűnt tanyavilág újjászületik Juhász Antal képein + FOTÓK

A híres néprajzkutató Juhász Antal fotóiból nyílt kiállítás Tanyai emberek Szeged vidékén címmel, az Őszi Kulturális Fesztivál keretén belül.

A szegedi táj jeles kutatójának fotókiállításán a népes közönség mellett, olyan régi barátok is feltűntek, akik annak idején „bevezették” a tudóst a tanyavilág közösségébe.

Rakonczai János

és felesége Ruzsáról érkeztek az SZTE Klebelsberg Könyvtár átriumába. Mint mondják, kíváncsiak mely képek maradtak fenn az utókor számára. „Tanítóként sokat jártuk a tanyákat, a férjem is nagy kedvelője volt a néprajznak, ezért örömmel kalauzolta Antalt” – nyilatkozta portálunknak

Rakonczai Jánosné

, aki a megnyitó előtt remélte több ismerős arcot is felfedez majd a képeken. „A lencse fókuszpontjában lévő tekintetek mögött minden esetben emberi sorsok húzódnak. Szemlélőként mégsem tudhatjuk, a barázdált vagy éppen a kisimult arcok milyen életutat takarnak. Kivéve a kutatót, aki az adott korban jelen volt, és megörökítette a pillanatot az útókor számára, így a jól elkapott momentumok mégis kifejezik azt a közeget, ahol készültek” – nyitotta meg a Tanyai emberek Szeged vidékén című kiállítást

Simon András

, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének egyetemi docense. Kiemelte, Juhász Antal, a Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott néprajzkutatója a fényképeket az 1960-as évek óta végzett terepmunkáin készítette. Abban az időben a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát éltek. Évtizedek múltán láthatjuk, hogy felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapjait, ünnepeit dokumentálják. „A tanyák életében a téeszesítés jelentette az első korszakhatárt, a következőt pedig a hatvanas évek második felében az iskolák körzetesítése, amely felgyorsította a porták elnéptelenedését. Az akkori hatalom a tanyák visszaszorítására törekedett, ezért az elsődleges célom a dokumentálás volt. Csak évek múltán a fotókat szemlélve ébredtem rá, egy egész generációt, nemzedéket örökítettem meg a képek által” – fogalmazott a Szegedma.hu-nak Juhász Antal. Megtudtuk, akkoriban a tanyavilág kialakulása érdekelte legjobban a tudóst. Ma mégis azért hálás a sorsnak, hogy tanúja lehetett, az akkor élt emberek, hogyan ereszthettek gyökeret a széles határban, hiszen mint mondja, a jelent megfigyelni a csodálatos dolog. A negyvenkét darabból álló fotókiállítás többek közt a domaszéki, a röszkei, a ruzsai, és a mórahalmi eltűnt tanyákon élő emberek mindennapjainak világát idézi fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.