A korrupció nyomait kutatja a városházán a szegedi Fidesz és KDNP

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közérdekű adatigényléssel fordult a szegedi Fidesz és a KNDP az önkormányzathoz, az elmúlt 15 évből, azaz a Botka-korszak elejétől kíváncsiak különböző szerződésekre és adatokra. Mint mondják, mindenkinek joga van tudni, mire költik a közpénzt, kiváltképp a folyamatos botrányok tükrében.

Politikai maffia hálózta be az MSZP-t – ezt Botka László mondta, amikor lemondott a miniszterelnök-jelöltségéről október elején. A KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán szerint ezt régóta tudhatja a szocialista városvezető, ugyanis 15 éve ezt tapasztalhatják a szegediek is. „Ez már a nyilvánosság számára is közismert, mert alig van olyan nap, hogy Szegeden ne pattanna ki korrupciós botrány Botka közvetlen környezetében. Gondolhatunk a VIP-parkolóbotrányra, a Szeviép-ügyre, vagy épp a Mars téri piacra, amely szintén borzolja a kedélyeket. Mostanra a polgármester legszorosabb munkatársai és legfőbb bizalmasai a vádlottak padján ülnek, míg a legfrissebb hírek szerint a Központ Nyomozó Ügyészség Botka László érintettségét vizsgálja a parkolási botrányban” – közölte a kereszténydemokrata politikus a városháza előtt Nógrádi Tiborral, a Fidesz helyi elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Leszögezte, Szeged nem szólhat az állandó botrányokról, elfogadhatatlannak, s egyben rendkívül kínosnak titulálta, hogy a város első embere ellen nyomozás folyik.

A KDNP és a Fidesz helyi frakcióvezetője egyaránt úgy látja, Szeged polgárainak is elegük van abból, hogy a város állandóan a korrupciós ügyei miatt kerül a sajtó érdeklődésének középpontjába, s hogy a napfény városi pontosan ugyanolyan szocialista település, mint amilyen Magyarország volt 2010 előtt, amikor seftelések, korrupciós botrányok jellemezték. Elég csak Medgyesi Péter, Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon kormányzásának botrányaira gondolnunk. „Ebből elég volt, s éppen ezért közérdekű adatigényléssel fordulunk az önkormányzathoz, amelyben igyekszünk megtudni minden olyan lehetséges információt, amely segíthet tisztán látni abban, hogy milyen mértékben lehet érintett Szeged önkormányzata a korrupcióban, és van-e esetleg egyéb bűncselekményre utaló jel” – magyarázta Haág. Jelezte, a törvény szerint köteles az önkormányzat a közérdekű adatigénylésre 15 napon belül válaszolni, de az elmúlt évek tapasztalatai miatt a városatya szerint ez nem feltétlen fog megtörténni. Megjegyezte, ha nem kapják meg a kért információkat, akkor bírósághoz fordulnak, amire már korábban is volt példa. „Ha közpénz elköltéséről van szó, akkor joga van mindenkinek megtudnia, hogy mire is fordítja azt a város, és ők pedig kötelesek erről számot adni. Ha nem adnak számot, akkor az is felér egy vallomással, hiszen akkor valószínűleg takargatnivalójuk van, vaj van a fülük mögött” – fűzte hozzá.

Kérdésünkre Haág Zalán elmondta, hogy az elmúlt 15 év tekintetében tanácsadói szerződéseket, egyéb jelentősebb szerződéseket szeretnének látni, hogy meg lehessen állapítani, hogy reálisak voltak-e azok, vagy netán voltak-e túlárazások. A Szegedi Tükörrel kapcsolatban is kérnek adatokat, hiszen abban nemrég MSZP-s párthirdetés jelent meg, amivel kapcsolatban a helyi Fidesz és a KDNP szeretné tudni, mi volt az ellentételezése, s szeretnék látni a hirdetési szerződést is. Egyéb szolgáltatási szerződésekre is kíváncsiak, többek között személyszállításra, autóhasználatra, vendéglátásra és, szálláshely-szolgáltatásra vonatkozóakat.

Előző sztori

Labdarúgás: magasabb osztálybeli csapatok ellen a Csongrád megyeiek

Következő sztori

Röplabda: magabiztos SZRSE siker a női NB II-ben