/

A hősökre emlékeznek Szegeden és a megye településein

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire Vásárhelyen már vasárnap emlékeznek, hétfőn Szeged több városrészében, így például Dorozsmán és Móravárosban is lesz ünnepség, akárcsak a környező településeken. A megyei önkormányzat és a kormányhivatal központi rendezvénye hétfőn délután a Rerrich Béla téren lesz.

Október 23-án 10 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Házban emlékeznek a dorozsmaiak. Beszédet B. Nagy László országgyűlési képviselő, majd az ünnepi műsort az Orczy István Általános Iskola diákjai adják, míg Mihálffy Béla önkormányzati képviselő verset szaval. A megemlékezés után 11 órakor koszorúzás lesz a Kiskundorozsmai Hősök Ligetében, a tavaly elkészült emlékműnél.

Szegeden a központi ünnepséget Nagy Imre Rákóczi téri szobránál tartják. 10 óra 45 perckor ünnepélyes keretek közt felvonják a nemzeti színű lobogót. A díszünnepségen Szabó Sándor országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Az ünnepségen közreműködik: Barnák László és Rácz Tibor színművész, a Szeged Városi Kórusegyesület összevont kórusa Lázár Tamás karnagy vezényletével, a Pavane Táncegyüttes, valamint a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar Gyimóthi Zoltán vezényletével.

A Kálvária téri keresztnél, illetve a móravárosi templomban tartja 1956-os megemlékezését az Élhető Szegedért Egyesület október 23-án. A Kálvária téri Keresztnél 11 órakor Haág Zalán önkormányzati képviselő, a KDNP szegedi szervezetének elnöke mond beszédet, majd koszorúkat helyeznek el az egybegyűltek. A rendezvény 18 órakor folytatódik a móravárosi templomban, istentiszteletet tartanak a forradalom és áldozatainak emlékére. A szentmisét Fazakas Attila plébános celebrálja.

Immár hagyományosan közös rendezvénysorozattal ünnepel és emlékezik a megyei önkormányzat és a kormányhivatal. A nemzeti ünnepen 16 óra 30 perckor kezdődik a megemlékezés, amelyet a hagyományoknak megfelelően a Rerrich Béla téren, a Melocco Miklós alkotta Szabadság pillangója nevet viselő emlékmű mellett tartanak. Az ünnepségen Fejér Dénes, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége megyei szervezetének elnöke mond köszöntőt, majd a Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adnak műsort. Az ünnepség szónoka B. Nagy László, országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa lesz. A rendezvényt ezúttal is koszorúzással és mécsesgyújtással zárják, majd 18 órától emlékező szentmise kezdődik a dómban, amelyet Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke celebrál.

Hódmezővásárhelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára vasárnap 17 órától emlékeznek a Nagy Imre sétányon. A megemlékezésen beszédet mond Boross Péter Magyarország volt miniszterelnöke, a Szabadságharcosokért közalapítvány elnöke, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke. A megemlékezés után fáklyás menet indul a Nagy Imre sétánytól a Tóalj utcán keresztül a Hősök terére, ahol a városháza falára vetített fényfestés idézi fel az ’56-os eseményeket, és az Iván-szobor újra ledől. Aki nem tud részt venni a programon, élőben ITT követheti.

Makón Október 23-án, hétfőn ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik az program délelőtt 10 órától, ezt követi a Forradalmi Ifjúsági Szövetség emléktáblájának, Fazekas Lajos rendőr-őrnagy emléktáblájának és Institóris Ildikó és a makói fiatalok emléktáblájának megkoszorúzása. Ünnepi beszédet mond Juhász Tünde, Csongrád megyei kormánymegbízott, majd a Forgatós Táncegyüttes táncszínházi produkciójával zárul a megemlékezés.

Zsombón a József Attila Közösségi Ház és Könyvtárban 14 órakor kezdődik a megemlékezés, amelyen beszédet mond B. Nagy László országgyűlési képviselő, műsort adnak a Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjai. Az ünnepség végén a Kisboldogasszony templom kertjében lévő kopjafánál koszorúznak a megemlékezők.

Algyőn október 23-án ünnepi szentmisét tartanak a Szent Anna templomban, majd 17 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Szent Anna téren. Műsort adnak az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola diákjai. Eső esetén a Szent Anna templomban lesz megtartva a teljes rendezvény.

Röszkén hétfőn a művelődési ház parkjában 16 órai kezdettel tartanak szabadtéri szentmisét. A szentmisét követően megkoszorúzzák Nagy Imre, a forradalom mártírjának emléktábláját, majd virágot helyeznek el a Nemzeti Emlékmű előtt. Ezt követően a II. világháború röszkei áldozatainak emlékére gyújtunk gyertyákat. Rossz idő esetén a szentmisét a templomban tartják.

Előző sztori

Ne hagyjuk elveszni a mindennapi kincseinket! + FOTÓK

Következő sztori

Szőregi mártírra emlékeztek