A Csongrád megyei vállalkozások digitális versenyképességéért

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az információs technológia (IT) észrevétlenül lett és lesz egyre nélkülözhetetlenebb és természetesebb a mindennapjainkban, kényelmesebbé téve az életünket.

Magánemberként törekszünk a legmodernebb eszközök és szoftverek használatára, de a munka világában ez térségünkben nem érhető tetten: a Csongrád megyei vállalkozások által használt informatikai eszközök átlagéletkora 8 év, így digitális lemaradásuk nagy. Továbbá fejlettségünknek az is gátat szab, hogy nagyon sokan nem fogadják el az új technológiákat.

Erről a témáról, és a helyi gazdaságban való alkalmazási lehetőségeiről értekezett Szegeden 5 országból érkező 30 szakértő a TRINNO projekt keretében az ELI-HU Nonprofit Kft. és a Csongrád Megyei Önkormányzat által szervezett találkozón. A régió innovatív környezetéről, kihívásairól és a jövőbeli technológiákról hallhattunk előadást Kállay László professzortól (Budapesti Corvinus Egyetem), Szegvári Gábortól (Szolgáltatási üzletág vezető, PC Trade Systems Kft.), Körmöczy Esztertől (Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Enterprise Europe Network Szeged – regionális vezető) és Török Józseftől (Széchenyi Tőkealap). Az esemény két nemzetközi előadót is vendégül látott: David Martínez-t (Barcelona Városi Tanács, városi tanácsadó), aki a Barcelona 22@-t mutatta be, mely egy modern helyeket ajánló innovatív kerület az intenzív tudás-alapú tevékenységek stratégiai koncentrációjára, valamint Aurelio Jiménez Romero-t, aki az Innova Foster Interreg Europe projekt vezető partnerét képviselte és megosztotta tapasztalatait az üzleti fejlesztő ökoszisztémákat támogató politikákról.

A három napos találkozó második felében a partnerség az ELI-ALPS Kutatóközpont egyedülálló kutatási infrastruktúrájába is betekintést nyerhetett, különös tekintettem a helyi/regionális gazdaságban történő csúcstechnológia alkalmazására. Valamint lehetőségünk nyílt innovációs történeteket hallani Nagy Sándortól (Szeged alpolgármestere), Csendes Tibortól (Szegedi Tudományegyetem, Informatikai Intézetének professzora), Mogyorósi Pétertől (Creative Accelerator Kft.) és Engi Józseftől (telepvezető, Nemeskert Kft.).

A partner konzorcium elkötelezett az iránt, hogy a helyi társadalmakra hatást gyakoroljon a TRINNO projekt segítségével, és hogy fontos lépéseket tegyen a jelen és jövő generációi számára jobb feltételek biztosítása érdekében, többek között figyelemfelhívással és tudatosítással. A projekt konzorcium legközelebb az 5. Interregionális találkozón fog összegyűlni Szlovéniában, 2018 áprilisában, ahol a Development Centre of the Heart of Slovenia lesz a fogadó partner.

Előző sztori

VándorBagoly-díjat kapott a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára

Következő sztori

Szerelem papírrepülőn az Emlékpontban