Kultúra

1956-os történelemverseny az Emlékpontban

1956-os történelemverseny az Emlékpontban

2017. október 17., kedd
1956-os történelemverseny az Emlékpontban

Négy csapat nevezett a hódmezővásárhelyi Emlékpont 1956-os történelemversenyére ebben az évben. A tanulóknak egy kötelező és egy másik, három lehetőségből választható témában kellett prezentációt készíteni és azt bemutatni a kedden délelőtt a közgyűjtemény konferenciatermében.

Miklós Péter

intézményvezető a csapatokat köszöntve emlékeztetett, hogy 1956-ban Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Gimnázium diákparlamentjén és a Szegedi Tudományegyetem auditórium maximumában a hallgatók már a forradalom kitörése előtt megfogalmazták azokat a követeléseket, amelyeket képviselve később az utcára vonultak a fővárosi tüntetők, s rámutatott, hogy a dél-alföldi fiatalok szellemi öröksége és felelőssége továbbadni ezt a hagyományt. Minden csapat kidolgozta a forradalomhoz vezető út bemutatását előíró feladatot, amelyben szóltak a kollektivizálás erőszakos folyamatáról, a kulák- és egyházüldözésről és arról is, hogy a keleti blokk több országában vezettek megmozdulásokhoz a hatalom által a kommunista rendszer megvalósítása érdekében végrehajtott diktatórikus lépések. A választható témák között volt a Rákosi körül kialakult-kialakított személyi kultusz formáinak és annak leképeződésének bemutatása a korabeli sajtóban, de választhatták a diákok az 1956-os forradalom és szabadságharc világ közvéleménye előtt való megjelenésének elemzését és lehetőség volt rövid portréfilm készítésére a forradalom témájában. A megmérettetésre a Bethlen Gábor Református Gimnázium két csapattal jelentkezett, míg az Eötvös József Szakközépiskola és a Németh László Gimnázium, Általános iskola egy-egy csapatot indított. A diákok teljesítményét értékelő zsűriben feladatot vállalt Rapcsák Katalin, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hódmezővásárhelyi alkotóház vezetője, Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője és Zeman Ferenc, az Emlékpont történésze. Döntésük szerint a verseny során a Németh László Gimnázium, Általános Iskola csapata nyújtotta a legjobb teljesítményt, Füzesi Anikót, Kotormán Annát, Bíró Ivettet és Véró Evelint Huzián Péter tanár úr készítette fel a vetélkedőre. A diákok és a felkészítő tanárok a versenyt támogató Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából történelmi tárgyú szakkönyveket kaptak jutalomként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.