Viccet csináltak a holokauszt-emlékműből

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Bortér résztvevői szerint humoros dolog gúnyt űzni egy holokauszt-emlékműből. 57 perc alatt kapott 300 kedvelést a bejegyzés az egyik szegedi Facebook-csoportban.

„Mi keresztények elsősorban úgy emlékezünk a hetven évvel ezelőtti zsidó áldozatokra, mint fiatalabb testvér az idősebb testvérre, utalva II. János Pál pápa elterjedt megfogalmazására a zsidóság és a kereszténység kapcsolatára” – fogalmazott a Fogadalmi templom melletti holokauszt-emlékmű átadásán Kiss-Rigó László megyés püspök 2014-ben.

Úgy tűnik, az egyházi vezető gondolatait ma nem mindenki osztja a városban. Az egyik kedvelt szegedi nyílt Facebook-csoportban találtuk azt a képet, ahol eredetileg a katolikus egyházból kívántak gúnyt űzni, végül a zsidóságból is sikerült a Bortér két résztvevőjének. A #Tibiatya felirattal feltett fotó kevesebb, mint egy óra alatt kapott több mint háromszáz kedvelést. A legnagyobb számú lájkkal pedig a „borokauszt :D” szövegű kommentet értékelték.

A szegedi munkaszolgálatosok közül 670 fő halt meg 1942-től, a holokauszt során további 2100-an. 1944 tavaszán nyolc nap alatt gettósították a helyi zsidóságot, először a zsinagóga környékén, majd a téglagyárban. Június 25-én, 26-én és 28-án indították a vasútállomásról a vonatokat, először Auschwitzba, később Ausztriába. Az egykor virágzó, 6000 fős szegedi zsidóság létszáma napjainkra a töredékére csökkent, 300-500 főre, de ennek csak fele vallását gyakorló, hitközségi tag.

Előző sztori

Bakondi: Botkáék elképzelése beláthatatlan következményekkel járna

Következő sztori

Íme a Soros-terv – A milliárdos saját szavaival