/

Trócsányi: 21 milliárdot kap a szegedi egyetem a kormánytól + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyetem soha nem volt ilyen kedvező anyagi helyzetben – hangzott el a szombati tanévnyitó szenátusülésén, azonban Botka László – a korábbi évekhez hasonlóan – köszöntés helyett politikai beszédet mondott, és megpróbálta elrontani az esemény ünnepi hangulatát.

Szombat délelőtt a Szegedi Tudományegyetemen is megkezdődött a 2017/18-as tanév. Szabó Gábor a szenátusülésen úgy fogalmazott, csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek megfelelő felsőoktatással rendelkeznek. „A tudás átadása, előállítása a küldetésünk, ugyanis a mai globalizációs versenyben csak így haladhatunk előre. 2013-ban egy interjúban úgy nyilatkoztam, hogy jégtáblák között hajózunk, de van rés köztük, így látjuk az utat. Ma már kijelenthetem: kiértünk a táblák közül, és gyorsíthatunk a hajó sebességén” – fogalmazott ünnepi beszédében a rektor. Hozzátette: az egyetem soha nem volt ilyen stabil anyagi helyzetben, ugyanis az előttünk álló ciklusra összesen 47 milliárd forintos pályázati forrást nyert el, amit elsősorban kutatásfejlesztésre fordítanak. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetem nemzetközi viszonylatban is komoly eredményeket érjen el. A másik fő célkitűzés, hogy a Szegeden és környéken működő vállalkozásoknak a kutatások által minél vonzóbbá tegyék a térséget. A rektor végül azt kívánta az elsőéves fiataloknak, hogy ne csak diplomát próbáljanak szerezni, hanem ezzel párhuzamosan az értelmiség pályáján is induljanak el.

„Szeged és az egyetem sorsa közel egy évszázada összefonódott” – vette át a szót Botka László. A szocialista polgármester szerint is csak akkor lehetünk versenyképesek, ha folyamatosan fejlődés mutatkozik a tudományokban. Megemlítette: tavasszal adták át a városban azt a lézerközpontot, ami Magyarországon és Európában is egyedülállónak számít. A 70 milliárd forintos beruházás mellett egy 70 hektáros ipari parkot is kialakítanak, ami hatalmas előrelépést jelenthet a régió gazdaságának és oktatásának.

A politikus hisz abban, hogy a magyarság jövőjét nem a múltba fordulásban és az ellenség keresésében, hanem a nyitottságban kell keresni. Hozzátette: az elmúlt években 600 ezer fiatal hagyta el az országot külföldi munkavállalás miatt. „Ez nem mehet így tovább. Az ismereteink szerint a jelenlegi egyetemisták kétharmada is külföldön tervezi a jövőjét. Mivel Szegeden az országos átlagnál jobbak a gazdasági és a munkanélküliség statisztikák, ezért kötelességünk kimondani: Magyarország nem jó irányba halad. Az állam 2010 óta 12 százalékkal kevesebbet biztosít a felsőoktatásra, holott itt minden fillértó többszörösen megtérül. Mi egy ilyen világban hiszünk” – jelentette ki a szocialista polgármester, aki azt szeretné, ha az első diploma minden tanuló számára ingyenessé váljon.

„A tudomány a közt szolgálja, a kormánynak pedig ezt nem csak megőriznie, hanem előre mozdítania is kell” – kezdte beszédét Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter rámutatott: kiemelten fontosnak tartják a felsőoktatást, ezért partnerként tekintenek az egyetemekre. Bíznak abban, hogy az oktatási intézmények világszerte erősítik majd az ország hírnevét.

„A szegedi egyetem a város zászlóshajója, így ha azt támogatjuk, akkor tulajdonképpen a települést is támogatjuk. Többek között a jogi és a zeneművészeti kar Tisza Lajos körúti épületének teljes felújítására is biztosítunk kormányzati forrást. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán 10 milliárd forintos fejlesztés teszi lehetővé a az országos vonzáskörű feladatok elvégzését. Az egyetem klinikai központjában 4,8 milliárd forintot biztosítunk a legmodernebb képalkotó diagnosztikai kapacitás kiépítésére, valamint az ELI melletti park előkészületi munkáira 1,7 milliárdot különítettünk el” – sorolta Trócsányi László, aki hozzátette, így összesen 21 milliárd forinttal segítenek az egyetem számára.

Az idei tanévben összesen több mint hatezer új egyetemi hallgató érkezik a napfény városába.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Bakondi: a szolidaritásnak érvényesülnie kell a határvédelemben

Default thumbnail
Következő sztori

Fidesz: a szocialisták forráskivonásával szemben a Fidesz fejleszti az oktatást

Legutóbbi hasonló cikkek