Kultúra

A Tömörkény tehetségeit díjazták a Rotary Club Szeged-Tisza segítségével

A Tömörkény tehetségeit díjazták a Rotary Club Szeged-Tisza segítségével

2017. szeptember 15., péntek
A Tömörkény tehetségeit díjazták a Rotary Club Szeged-Tisza segítségével

Csütörtök délután kiállítással egybekötve ünnepelte a Tiszatáj folyóirat szerkesztősége a lap fennállásának 70 éves évfordulóját. Az eseményen nyolc tanuló számára nyújtották át a „A szakma kiváló diák alkotója” című pályázat díjait a Rotary Club Szeged-Tisza jóvoltából.

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium grafikus, kerámikus, textilműves és szobrász szakos diákjait díjazta a Rotary Club Szeged-Tisza csütörtökön délután. A megnyitón elhangzott, hogy a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium kiváló pedagógusai nélkül nem biztos, hogy sikerülhetett volna a tehetséges diákoknak idáig eljutni. Az idén végzett hallgatók munkáiból nyílt kiállításon szebbnél szebb alkotásokat tekinthetett meg a nagyszámú érdeklődő közönség.

Göblyös Róbert

, intézményvezető helyettes beszédében elmondta, hogy éppen hetven évvel ezelőtt, 1947-ben indult útjára a Tiszatáj folyóirat. A fiatalok munkáit az egykori céhekben dolgozó inasok mestermunkáihoz hasonlította. A gimnáziumi képzéssel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy ez egy remek felkészülést biztosított az egyetemi képzést választó tanulóknak, és segített számukra a kézművesség formálásában. Több hónapos műhelymunka és a szaktanárok segítsége kellett a remekek elkészítéséhez, amiről az egész kiállítás is a nevét kapta. Göblyös Róbert egy

Kós Károly

idézettel zárta mondandóját: „Üzenek nektek, ti új emberek, én a régi ember. Valamikor nemrégen még többen jártuk ezeket a hegyeket. Sokan és fiatalok mind és magyarok mind, de megapadtunk. Többen más utakra fordultak, könnyebb utakra. Sima völgyi utakra tértek, mert nehéz hegyet járni. De én itt maradtam a hegyek között. De lesznek, akik utánam jönnek, az én maradékaim. Amikor én már elpihentem, erős ifjú lábakkal nyomomba lépnek ők.”

Őt követte

Zsótér Brigitta

, a Rotary Club Szeged-Tisza elnöke, aki előbb ismertette a szervezetről a legfontosabb tudnivalókat. A Rotary a világ egyik legnagyobb tekintélyű szervezete, melyet 1905-ben alapítottak. Célja az önzetlen segítőkészség, a cselekvő humanizmus a mindennapi életben. Öt céljuk közül az első a klubszolgálat, ami építi a barátságot. A második a szakmaiság, vagy hivatásszolgálat, amely kötelez a feddhetetlen szakmai életre. A harmadik a közösségért való ténykedés, mely a rászorultak és a hátrányos helyzetűek megsegítésére irányul. A negyedik a nemzetközi szolgálat, ami által toleranciára törekednek és békítő, béke megtartó munkát végeznek a nemzetek között. Az ötödik pedig az új nemzedékek segítése, amely a fiatalok által elért eredményeket ismeri el. Ezen utóbbi elv mentén hozta létre a Rotary Club Szeged-Tisza a Szakmai Kiváló Diák Alkotója díjat a négy művészeti ág (szobrász, grafikus, textilműves, keramikus) legkiválóbb diákjainak jutalmazására. A Rotary tavaly 200 ezer forinttal díjazta a Tömörkény Gimnázium táncosait. Dr. Zsótér Brigitta külön köszönetet mondott a projektjük felelősének, Hevesi László háznagynak az áldozatos munkájáért. Végezetül egy

Győry Kálmán

idézettel zárta a beszédét: „A tehetség nem örökkévaló adottság, munka nélkül elapad, mint a forrás. Tehát dolgozni kell és örülni a kis eredményeknek is” Nyolc diákot díjaztak,

Lóczi Bianka

és

Tóth Mariann

szobrász,

Mészáros Csilla

és

Papp Tibor

grafikus,

Bagi Orsolya

és

Füsti-Molnár Gabriella

textilműves, míg

Bognár Melinda

és

Tóth Gréta

kerámikus kategóriában lett a legjobb. A kiállítás december 5-ig megtekinthető, hétfőtől-péntekig délután egy és öt óra között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.