Írjon nekünk

Közélet

TeSzedd! – Kis lépés a környezetünkért, de nagy ugrás a jövőnkért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

teszedd

Önkéntesen a tiszta Magyarországért – ezzel a mottóval indította útjára 2011-ben a Földművelésügyi Minisztérium a TeSzedd! akciót. A környezetvédelmi kezdeményezés egyre nagyobb méreteket öltött a csatlakozó települések és csoportok számát illetően. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár munkatársai is rendszeres résztvevők, de kedd éjfélig még bárki csatlakozhat az akcióhoz.

A TeSzedd! kezdeményezés hazánk legnagyobb önkéntes mozgalmává nőtte ki magát, idén immár hetedik alkalommal szervezik meg a szemétgyűjtési akciót. Szegeden is rendre kiveszik a részüket önkéntesek a szemétgyűjtésből, például a Somogyi-könyvtár részéről is. „Évről évre munkatársaink közül többen, tízen-tizenöten is hozzájárulnak Szeged tisztaságához a szemétgyűjtési akció által a családtagjaikkal, ismerőseikkel kiegészülve. Előremutató kezdeményezés, egyben a csapatépítésre is kiváló alkalom. Előreláthatóan az idei kiíráson is vesznek részt a kollégáink közül. Mindenkinek kell, hogy legyen igénye a tiszta környezetre, szerencsére sokan tesznek is érte” – emelte ki Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója hozzátéve, a könyvtár valamennyi tudományterület szakkiszolgálója, és a természetvédelmi programokhoz való csatlakozás is az ismeretterjesztés egyik csatornája.

Egyéb más környezetvédelemhez köthető programoknak is helyet adnak a könyvtár falain belül, csatlakoznak kezdeményezésekhez. Az igazgató elmondta, ekkor rendre megkeresik azokat a szervezeteket, szakembereket, akik olyan információkat adhatnak át az olvasóknak, amelyek érdekesek lehetnek, a jobbító szándék felé viszik őket. A tájékoztatást a környezetvédelem területén is egyfajta missziónak tekintik. Úgy választják meg a témákat, programokat, hogy azok közérthetőek legyenek és általuk széles körben szólíthassák meg az érdeklődőket. Törekszenek a figyelmüket felhívni arra, hogy mi történik abban az esetben, amennyiben nem figyelnek kellőképpen környezetünkre, illetve arra, miként őrizhetik meg annak szépségét.

Az idén szeptember 15-17. között tartott TeSzedd! akcióhoz a kezdeményezés hivatalos honlapján keresztül ide kattintva lehet csatlakozni kedd, azaz szeptember 5-én éjfélig. A programmal kapcsolatban a közelmúltban a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, V. Németh Zsolt kiemelte, idén először a Takarítási Világnaphoz csatlakozva rendezik meg a TeSzedd!-kampányt, amelyet világszerte szeptember harmadik szombatján tartanak. A kormany.hu-n olvasható továbbá, hogy a tavalyi évben 2240 helyszínen hozzávetőlegesen 190 000 fő 2857 tonna szemetet gyűjtött össze országos szinten a TeSzedd! mozgalomban. A programnak a sikere és közösségépítő szervezőereje hagyományt teremtett és új, helyi kezdeményezéseket is generált.

Kommentek

Hírzóna

Új módszerekre van szükség a felsőoktatásban – véli az illetékes helyettes államtitkár

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Például projektpedagógiára – mondja Horváth Zita.

Tovább olvasom

Hírzóna

Indulhat a Sándorfalva és Ópusztaszer közötti kerékpárút építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Közel egymilliárd forintból.

Tovább olvasom

Hírzóna

Agyafúrt trükkel csalhattak adót Ujhelyi István elnökösködése idején a Pick Szegednél?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A PestiSrácok.hu szerint legalábbis.

Tovább olvasom

Aktuál