/

Tengerpartról a nagyvárosok felé veszik az irányt

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Beköszöntött a szeptember, a falevelek lassú sárgulása jelzi számunkra az ősz lenyomatát. Ebben az évszakban a turizmusban a nyári időszaktól eltérő szokások figyelhetőek meg.

A legnépszerűbb országok nyáron Horvátország, Görögország, Törökország, továbbá Spanyolország és Olaszország. Ősszel ez másképp alakul – tudtuk meg a szegedi C&T Hungary Utazási Iroda ügyvezetőjétől, Farkas Andrástól, aki hírportálunknak elmondta, nyáron tapasztalatai szerint a „Tengerre magyar!”-elv érvényesül. Összességében irodájukban a belföldi utazások iránt nagyobb az érdeklődés. Az ősz beköszöntével átstrukturálódik a turizmus, az iskola beindul, a nyári programok zsúfoltsága véget ér, a szakember meglátása szerint az évszakváltozás harmadolja a turizmust a nyári időszakhoz képest. Belföldön elsősorban a hétvégi kirándulások, külföldön a körutazások népszerűbbek. A tengerpartokról a nagyvárosokba helyeződik a hangsúly. Népszerű Ausztria, Csehország, Németország, Svájc. A városok közül többek között Prága, Bécs, Párizs és Róma kedvelt úti cél. Farkas András elmondta, ősszel a kultúrtörténeti érdekességekkel kecsegtető városok állnak a középpontban. Megjegyezte, a városlátogatásokra általában három napot terveznek, míg a nagyobb területeket lefedő körutazásokra átlagosan öt napot szánnak.

A Z(s)eppelin Utazási Irodától megtudtuk, nyáron a külföldi célállomásokat keresték többen kínálatukban. Olaszország, Spanyolország volt a legkeresettebb, a repülős hosszú hétvégék bizonyultak divatosnak ebben az évben. Az ősz beköszöntével a nyaralók száma csökken, viszont a körutazások iránti érdeklődés nem. Sok szeptemberi és októberi csoportot is indítanak, tehát az érdeklődés nem csökken, csupán más desztinációkra összpontosul. Az őszi időszakot előszeretettel használja ki a nyugdíjas korosztály utazásra. A nyárra jellemző vízparti közelséget rendre felváltják más nagyvárosok, más országok. A korábbi tapasztalatok alapján népszerű volt Prága, Krakkó, a Plivicei Nemzeti Park, Cinque-terre, Svájc, Ausztria és Olaszország. Hangsúlyozták, az árkülönbség nem mérvadó a nyári és az őszi évszak között, mivel irodájuk főleg körutazásokkal foglalkozik, így egy adott szálloda nem nagy különbséget tesz a nyári és az őszi árak tekintetében. Ez másképpen alakul egy tengerparti szállodánál, ahol a nyár jelenti a főszezont, sőt, előfordul, hogy egyes helyek késő ősszel akár már be is zárnak. Legtöbb utasuk a rövidebb utakat kedveli, például az öt nap/négy éjszakát, vagy négy nap/három éjszakát tartalmazó ajánlatokat.

Előző sztori

Megyei szinthez igazítanák a közjegyzők illetékességi területét

Következő sztori

KIK Műhely – Új civil társaság a szegedi fiatalok közösségéért