Tarjányi: furcsa, hogy az MSZP nem tudott Lattman jelöltségéről

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel egy éven keresztül adott tanácsokat az MSZP felső vezetésének Tarjányi Péter, akinek az volt a feladata, hogy egy sokoldalúan képzett, civil miniszterelnök-jelöltet kiválasszon a párt számára.

A biztonságpolitikai szakértőként is dolgozó Tarjányi az ATV műsorában elmondta, hogy 2015-ben több feladata is volt a szocialistáknál, többek között az is, hogy megtalálja az MSZP számára alkalmas, civil szférából érkező személyt, aki eséllyel indulhat a 2018-as választásokon a párt miniszterelnök-jelöltjeként. Tarjányi hozzátette, hogy különösnek találja, hogy Molnár Gyula, az MSZP elnöke úgy tesz, mintha soha nem hallott volna Lattman Tamás jelöltségéről, mivel kiválasztásáról ő is és Tóbiás József, korábbi pártelnök is tudott.

Tarjányi azt állítja, hogy komoly háttérkutatást folytatott az MSZP (hangsúlyozottan nem hivatalos) megbízásából: az Egyesült Államokban kampány-tanácsadókkal tárgyalt, és megismerte azt a listát, ami alapján egy párt gyakorlatilag felépíthet egy, a célnak megfelelő civil jelöltet.

Augusztus közepére már három férfit és egy nőt tudott felmutatni Molnár Gyuláéknak, akik életkor, képzettség, nyelvtudás tekintetében is megfeleltek az elvárásoknak – állítja Tarjányi. A Zoom vezetője szerint a szocialisták ekkor értesítették először Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét is a tervről, egyeztettek a többi ellenzéki párt vezetőjével is – írja a Magyar Nemzet.

A későbbi válogatások során végül Lattmann Tamás maradt képben, és novemberben az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP és a DK közös jelöltjeként tartották számon.

Ő lehetett volna a befutó is, de 2016 decemberében a korábban többször is megkeresett Botka László jelezte, hogy végül vállalja a kormányfő-jelöltséget, és ekkor Lattmann háttérbe szorult – magyarázta az ATV vendége Rónai Egon műsorvezetőnek.

Tarjányi Péter nyilatkozata ugyanakkor több olyan kérdést vethet fel, ami az ATV műsorában nem hangzott el, méghozzá azt, hogy az MSZP miért egy nemzetbiztonsági szakértőt bízott meg a miniszterelnök-jelölt kiválasztásával, és miért nem egy profi, a témában jártas kampány-tanácsadót, továbbá, ha a szocialisták több hónapos keresés és szűrés után kiválasztanak egy civil jelöltet, akkor miért dobják félre szinte azonnal korábbi tervüket, a pártból érkező Botka László kedvéért.

Default thumbnail
Előző sztori

Bakondi: az uniót nem érdeklik a migráció biztonsági kockázatai

Default thumbnail
Következő sztori

Ha egyedül nem megy, jó lesz Gyurcsánnyal is? - kérdezi a Magyar Narancs

Legutóbbi hasonló cikkek