Közélet

Szijjártó: kudarc és zsákutca az EU kvótaprogramja

Szijjártó: kudarc és zsákutca az EU kvótaprogramja

2017. szeptember 13., szerda
Szijjártó: kudarc és zsákutca az EU kvótaprogramja

Kudarcnak és zsákutcának nevezte a menekültek belső elosztását célzó európai uniós kvótaprogramot a Financial Timesnak adott nyilatkozatában Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a londoni gazdasági napilap online változatában szerdán megjelent interjúban kijelentette, hogy Magyarország két éve pontosan ugyanazt mondja: a kötelező kvótarendszer veszélyes, betarthatatlan, és ellentmond a józan észnek. A Financial Times felidézte, hogy Angela Merkel német kancellár előző nap egy német lapnak adott interjúban kijelentette: "nem lehet elfogadni, hogy egy kormány azt mondja, őt nem érdekli az Európai Bíróság ítélete". Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban a londoni lapnak azt mondta: a magyar kormány komolyan veszi Merkel nyilatkozatát és az Európai Bíróság által a kvótaperben hozott ítéletet egyaránt, de a bírósági végzés nem teremtett jogi kötelezettséget Magyarország számára. A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország helye az EU-ban van, és ezt senki nem kérdőjelezheti meg. Hozzátette: az Európai Bíróság ítélete nyomán további jogi viták lesznek a kvótadöntés tartalmáról. Szijjártó Péter szerint a kvótarendszer teljesítési rátája eddig 25 százalékos, így igazságtalan Magyarországot hibáztatni a siker elmaradásáért. Az ukrajnai oktatási törvényről szólva kijelentette: Magyarország minden diplomáciai erőforrását beveti az ukrajnai kormány célkitűzéseivel szemben a nemzetközi szervezetekben, mivel Magyarország számára megdöbbentő a kisebbségi jogok ilyen jellegű csorbítása. "Nem tartom túlságosan európainak, hogy 11 éves kortól megvonják az anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogot" - fogalmazott Szijjártó Péter a Financial Timesnak nyilatkozva. "Oly sok európai politikus veti fel a jogállamiság kérdését a közép- és kelet-európai országokban - izgatottan várom, hogy ezek a politikusok most kifejezést adnak-e ugyanezen aggályaiknak ezzel az Európa-ellenes törvénnyel kapcsolatban" - mondta a brit lapnak a külgazdasági és külügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.