Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Szentmisével és galambröptetéssel indult a karolinás tanév

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Dóm térről 145 galambot röptettek fel a Karolina-iskola ünnepélyes tanévnyitója után az intézmény jubileumát szimbolizálva ezzel.

Idén egyszerre lett 145 esztendős és 25 éves a Boldogasszony Iskolanővérek szegedi iskolája, a Karolina. A kettős jubileum keretében az intézmény programsorozatot indított idén februárban, amelynek keretében az intézmény alapítójáról és egyben első igazgatójáról, Oltványi Pálról az iskola körülölelésével emlékeztek júniusban. A dómban tartott évnyitón elhangzott, a jubileumi programsorozat jövő év február másodikán a Karolina Napokkal fog zárulni.

„Szegeden, a Karolina-közösségével a tanév kezdetét ünnepeljük, hálás szívvel gondolunk az elődökre és Isten segítségét kérjük. Nem kis dolog, hogy csaknem 150 éve elindult itt valami Szegeden, aminek a történelem viharai miatt szünetelnie kellett egy ideig, s most már 25 éve újraindulhatott ez a kezdeményezés, amit az alapítónak, legvégső soron pedig a Teremtőnek köszönhetünk” – fogalmazott Kiss-Rigó László megyéspüspök.

Prédikációjában elmondta, mindenkiben van kettősség, bizonyára minden tanárban felmerül olykor, hogy van-e értelme a munkájának, érezhetik azt a pedagógusok, hogy egy mókuskerékben vannak. Ugyanígy a diákok is érezhetnek lendületet a tanév elején, amely alábbhagy a mindennapok során tapasztalt nehézségek és korlátok miatt. „Ez a kettősség jelen van midnannyiunkban, vannak jó terheink, gondolataink, elhatározásaink és döntéseink, de amikor elkezdjük ezeket megvalósítani, hamar megunjuk, belefáradunk. Ez az, amit mi keresztények, eredeti bűnnek nevezünk, ez egy emberi állapot, amellyel születünk” – fogalmazott a megyéspüspök, hozzátéve, ezeken a nehézségeken segíthet keresztül a keresztény gondolkodásmód. Hangsúlyozta, a kereszténység nem pusztán egy értékes kultúra, művészet vagy tanítás, hanem a másfajta gondolkodásmód, mentalitás és életfelfogás, amivel értelmesen haladhatunk előre életünk folyamán. Azt kívánta az iskola egész közösségének, hogy Jézus iskolájában, az ő tanítását jobban megismerve a diákok, szülők és pedagógusok egyaránt értelmesen tudjanak gondolkodni az életről, mert így válhatnak az élet igazi győzteseivé.

Az intézmény főigazgatója, Szegedi Ágnes köszönetet mondott Sonkodi Rita festőművésznek, aki az iskola névadóját és a rendalapító nővért, Friess M. Karolinát és Gerhardinger M. Teréziát ábrázoló festményeket készített az iskola számára. A műveket a szentmise elején Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg.

A misét követően az iskola jubileumi születésnapját szimbolizálva 145 galambot röptettek fel a Dóm téren.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál