Szent Ferenc-napi Paprikafesztivál Alsóvároson

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden a paprikáról szól szeptember 30-án Szegeden, az alsóvárosi kolostorban és tájházban.

Az alsóvárosi ferences kolostorban és az alsóvárosi tájházban zajló ünnep középpontjában a szegedi fűszerpaprika áll. Míg a tájházban a népi hagyományoké lesz a főszerep, addig a ferences kolostorban a szerzetesi gyógyító hagyományokat mutatják be: hiszen a ferences szerzetesek vetették el az első paprikamagokat a kolostor kertjében. A paprikás pálinkával mérges rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították.

A templomtéren idén is lesz paprikapiac. A családok egész nap játszóházakban ügyeskedhetnek, de lesz zenés bábjáték és népzenei koncert is. A rendezvény fénypontja a terményáldás: a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol szertartás keretében áldják meg az idei termést.

Az érdeklődők megismerhetik a hagyományos ferences gyógymódokat is, az apukák paprikás pálinkát, az anyukák fűszerkeverékeket készíthetnek a kolostori fűszerkertben, de azt is megtudhatjuk, hogy hogyan fűszerezték ételeiket a szegediek a „paprikabumm” előtt. Paprikás ételek kóstolóval egybekötött főzőversenye is lesz a Mátyás-téren, melynek bevételét a Szent Ferenc Szegénykonyha megsegítésére ajánlják fel. Az ünnepet követően 18 órától szentmise veszi kezdetét.

Előző sztori

Konferencia a 10 éves REÖK tiszteletére

Következő sztori

Orbán: Magyarország sosem lesz bevándorlóország