Közélet

Simicskó: a magyar katonák a békét és a biztonságot szolgálják

Simicskó: a magyar katonák a békét és a biztonságot szolgálják

2017. szeptember 28., csütörtök
Simicskó: a magyar katonák a békét és a biztonságot szolgálják

A magyar katonák a 21. században a békét és a biztonságot szolgálják itthon és szerte a világban - jelentette ki a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség KFOR-kontingense tizenhatodik váltásának visszafogadó ünnepségén csütörtökön Nyíregyházán.

Simicskó István

a hat hónapig tartó koszovói misszióból visszaérkező mintegy 350 katona előtt megtartott beszédében kiemelte, a magyar katonák tizennégy országban, három földrészen teljesítenek nemzetközi békemissziót, összesen mintegy ezren. A legnagyobb létszámban, csaknem négyszáz katonával Koszovóban van jelen a Magyar Honvédség. A miniszter szavai szerint ez az ünnepség jó alkalom arra, hogy Magyarország kifejezze tiszteletét és szeretetét katonái iránt, akik életük árán is vállalják a haza védelmének szent szolgálatát. A külföldi missziók bizonyítják, hogy a honvédség katonái jól felkészültek, az állomány erősödött szellemiségében és a remények szerint ez a munka tovább fog folytatódni - tette hozzá. A megbecsülés jelenként elindult például az illetményemelés folyamata, amelynek eredményeképpen 2019-ig mintegy ötven százalékkal emelkedik minden katona illetménye, valamint szeretnék az egyéni felszereléseket is modernizálni és bővíteni - jelezte. Simicskó István utalt arra, a Zrínyi 2026 programmal az elmúlt huszonöt év legnagyobb és legátfogóbb haderőfejlesztési reformja indult el, ami - az erre rendelkezésre álló források révén - a katonák mindennapi szolgálatában is pozitív változásokat fog jelenteni. Koszovóban ezek a katonák fontos küldetést láttak el, hiszen a Nyugat-Balkán térségének stabilitása Magyarországra és Nyugat-Európára egyaránt hatással van - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, a katonák kiválóan megoldották ezt a feladatot és számos tapasztalattal gazdagodtak. Az ünnepség után Simicskó István jelképesen átvette

Iain Lindsay

-től, Nagy-Britannia magyarországi nagykövetétől a brit haderőtől vásárolt hadfelszerelést, tízezer készlet gyakorlóruhát és harminc Land Rover terepjárót. Az úgynevezett inkurrencia anyagok az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat ellátásában jelentenek segítséget; a brit haderőben feleslegessé vált ruházati anyagokat és a jó állapotú technikai eszközöket az önkéntesek kiképzéséhez és felkészítéséhez használja fel a honvédség. A brit nagykövet angolul és magyarul elmondott beszédében megköszönte a magyar katonák áldozatos munkáját és tevékeny hozzájárulásukat Európa biztonságához. Iain Lindsay szerint a KFOR-misszió csak egy a sok példa közül, amelyben az Egyesült Királyság fontos szövetségeseként tekint Magyarországra. Elkötelezettek vagyunk a NATO mellett, amelyet az európai biztonság sarokkövének tekintünk - jelentette ki a nagykövet. Mint mondta, 2017 nagyon aktív volt a két ország védelmi együttműködésében. A brit katonák magyarországi gyakorlatokon vettek részt, és tíz év óta először végzett egy magyar diák a Védelmi Tudományok Királyi Főiskoláján, a sandhursti királyi katonai akadémia pedig az elmúlt két évben ötödször tartott tanfolyamokat a magyar hallgatóknak. Örömmel tölti el, hogy Magyarország érdeklődik a brit tartalékos rendszer iránt, amelynek komoly hagyománya van a brit haderőben - mondta Iain Lindsay. A visszafogadó ünnepségen Simicskó István elismeréseket adott át a Koszovóból hazatérő kontingens katonáinak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.