Rostás István költői estje a Csongor téri Közösségi házban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy roma származású, volt állami gondozott tartott irodalmi estet csütörtökön este a Csongor téren. Rostás István nyíltan vallott múltjáról, jelenéről és vágyott jövőjéről.

„Nagy öröm számunkra, hogy a kulturális rendezvényeink mindig sok érdeklődőt vonzanak, hisz azzal a céllal indítottuk el ezt a programelemet, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük a kultúrát, teret adva annak, hogy az idős és a fiatal, az alkotó, az előadó összetalálkozhasson. Külön öröm számomra, hogy itt vannak ma este velünk azok a roma nevelőcsaládok is, akiknél családból kiemelt gyermekeink cseperednek. Gyermekeink számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy saját hagyományaikat minél több oldalról, mutassuk be. A mai este, a versekről az irodalomról szól egy autentikus, minden szempontból hiteles művész tolmácsolásában, Rostás István személyén keresztül- nyitotta meg a rendezvényt Kothencz János a kulturális programsorozat életre hívója.

Rostás István autentikus költőként nyílt őszinteséggel ír a cigányság sorsáról, ezzel kapcsolatos saját, többnyire fájdalmas, tapasztalatáról. Ezért is lett a kötetének a címe kalevala, ami nemzeti eposzt jelent. Rögös életútja a csanádpalotai nevelőintézetben indult, ahonnan többször megszökött, mert szerette volna megkeresni a családját, saját gyökereit. Mesélt arról, hogyan élte meg, amikor szembesült a súlyos szegénységgel, amiben a cigányság, így az ő szülei is éltek. Bár nem a családjában nevelkedett, nem kaphatott anyai szeretet, mégis olyan szeretettel ír verseiben édesanyjáról, mintha mindezt megtapasztalta volna.

A költő így beszélt erről: – Isten a szeretetre szánt engem, a szívemben mindig az van. Egy anyáról mindig úgy kell írni, ahogy Istenről, hazádról, a szerelemről írsz, mély szeretettel. Bár nem kaptam anyai szeretetet, mégis érzem azt, olyan ez, mint a hazaszeretet. Egyszerűen benned van.

A verseket Papp Ágnes és Németh Janó versmondó olvasta fel, aki a költő beszélgető partnere is volt.

A kulturális programsorozat következő állomása a Csongor téri Közösségi Házban a szintén havonta megrendezésre kerülő Tarjáni Komolyzenei estek, melynek legutóbb közel kétszáz fős közönsége volt. Az alapító egyik célja, ezekkel a kulturális eseményekkel, hogy olyan embereknek is lehetőségük legyen ingyenes kulturális programokon való részvételre, akik egyébként nem jutnának el ilyen rendezvényekre.
A kulturális programsorozat október 8-án, vasárnap 18 órakor Kosztándi István vonósnégyesének rendhagyó komolyzenei estjével folytatódik.

A Csongor téri Közösségi Ház szeretettel várja az érdeklődőket!

no images were found

Előző sztori

Felismerte lopott biciklijét

Következő sztori

Vádemelés baleset okozójával szemben