Közélet

Őrizetbe vettek egy férfit a metrómerénylettel összefüggésben (FRISSÍTVE)

Őrizetbe vettek egy férfit a metrómerénylettel összefüggésben (FRISSÍTVE)

2017. szeptember 16., szombat
Őrizetbe vettek egy férfit a metrómerénylettel összefüggésben (FRISSÍTVE)

Őrizetbe vettek szombaton egy 18 éves férfit a londoni metróban előző nap elkövetett merénylettel összefüggésben.

A londoni rendőrség szombati közleménye szerint a fiatal férfit a délkelet-angliai Dover kompkikötőjében vette őrizetbe a kenti rendőrség, a terrorellenes törvény alapján. Az illetőt egyelőre egy helyi rendőrőrsön tartják fogva, de "megfelelő időben" Londonba viszik.

Neil Basu

, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora a közleményben a nyomozás szempontjából "nagy jelentőségűnek" minősítette a az őrizetbe vételt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rendőrség elégedett a vizsgálat eddigi eredményeivel, de a nyomozás folytatódik, és a brit terrorkészültségi szint továbbra is az előző este életbe léptetett legmagasabb, kritikus szinten van. Hozzátette: a hatóságok "ez idő szerint nem változtatnak" a meghozott védelmi intézkedéseken, amelyek célja az, hogy pótlólagos fegyveres rendőri egységek csatlakozhassanak a járőrszolgálatokhoz. Basu közölte, hogy a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség egyelőre nem tesz közzé részleteket az őrizetbe vételről. A kritikus terrorkészültségi fokozatot péntek este léptette életbe a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amely a kormánytól függetlenül működik. A kormány számára a terrorellenes törvény alapján kötelező a JTAC döntéseinek elfogadása. Az intézkedés előzményeként a londoni District metróvonal délnyugati végének Parsons Green állomásánál egy metrószerelvényen pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe a péntek reggeli csúcsforgalom idején. Bár a szerkezet nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, a támadásban a Scotland Yard szombati adatai szerint így is 30 ember megsérült. Egyikük állapota sem súlyos, és szombaton már csak hárman voltak közülük kórházban. A legmagasabb, kritikus riasztási fokozat elrendelése lehetővé teszi, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

Theresa May

miniszterelnök a készültségi szint emeléséről szóló péntek esti bejelentésében elmondta: az intézkedés nyomán a rendőrség már kérte is a védelmi minisztertől a fegyveres erők segítségét. A brit kormányfő szerint egyes kiemelten védett helyszíneken a legmagasabb készültségi fokozat érvényének idejére a hadsereg egységei átveszik az őrzési-védelmi feladatokat a rendőrségtől. May hozzátette: a londoni tömegközlekedési hálózaton és az utcákon az eddiginél nagyobb létszámban járőröznek majd fegyveres rendőri egységek.

Mark Rowley

, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka nem sokkal a miniszterelnök bejelentése után elmondta: annyi katonai segítséget kért a kormánytól, amennyi lehetővé teszi ezer fegyveres rendőr átirányítását az eddig általuk ellátott biztonsági őrzési feladatokról "a megnyugtató jellegű" járőrözési feladatokra. A Scotland Yard szombati beszámolója szerint a hadsereg egységei egyebek mellett a polgári nukleáris létesítmények őrzését veszik át a kritikus készültségi szint időtartamára a külön e célra létrehozott fegyveres rendőri alakulat, a Civil Nuclear Constabulary (CNC) tagjaitól, akik így bekapcsolódhatnak az emelt szintű járőrözési feladatok ellátásába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.