Orbán toronymagasan vezet, Botka támogatói Szél mögé állnának

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szél Bernadett a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt az átszavazásra hajlandó választók között – derül ki a Závecz Research felméréséből.

A kutatás arra koncentrált, hogy ha kizárólag Orbán Viktor és Szél Bernadett között lehetne választani, az ellenzéki voksolók vajon ki mellett döntenének. Az eredmény szerint Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt szimpatizánsainak akár négyötöde is hajlandó lenne támogatni Szél Bernadettet, támogatóinak 79 százaléka választaná az LMP-s politikust, 20 százalék viszont nem akart vagy nem tudott ebben a kérdésben állást foglalni.

Az átszavazási hajlandóság megjelenik a Jobbik köreiben is, Vona Gábor támogatóinak többsége, 54 százaléka ugyanis szintén Szél Bernadettre adná a voksát, ha a Jobbik miniszterelnök-jelöltje nem indulna. Orbán Viktort egy ilyen esetben a jobbikosok 20 százaléka támogatná.

Mindez persze nem azért érdekes, hogy rámutassunk: ha csak egy kormánypárti és egy ellenzéki jelölt között lehetne választani, akkor az ellenzékire más ellenzéki pártok szimpatizánsai is voksolnának – valamilyen arányban –, hiszen ez tulajdonképpen evidencia. Az arányokra viszont már inkább érdemes figyelmet fordítani. Az megint más kérdés, hogyan állhatna elő olyan helyzet, hogy Botka László, illetve Vona Gábor mégsem méreti meg magát – írja a Magyar Nemzet.

Ha közvetlenül lehetne a kormányfőre voksolni, Orbán Viktor magasan nyerne a kutatás szerint. A jelenlegi miniszterelnökre a választók 42 százaléka szavazna, Botka Lászlót 11, Vona Gábort 10, Szél Bernadettet pedig 9 százalék támogatná.

Ha csak Orbán Viktor és az LMP-s jelölt közül lehetne választani, akkor előbbi még mindig 44 százalékot tudhatna magáénak, Szél Bernadett viszont így már 29 százalékot kapna.

Előző sztori

Együttműködési megállapodást kötött a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Takarékbank

Következő sztori

Labdarúgás: a szombati megyei eredmények + TABELLÁK