/

November közepére készül el az újszegedi sportuszoda

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem kell kötbért fizetnie a Ferroépnek az újszegedi sportuszoda felújításának csúszása miatt – fedett uszodája 2019-re lehet Szegednek.

Korábban ugyan a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott, augusztus végére kész lehet az újszegedi sportuszoda felújítása, azonban a határidőn jelentősen csúsztatni kellett. Mindez azért kellemetlen, mert nem csak a szegedi polgárokat, hanem a sportegyesületeket is negatívan érinti: miközben a SZUE-ban tömeg van, a Partfürdőn kívül más lehetőség nincs az úszásra a városban, így a sportolók és a szegediek kénytelenek a környező településekre, Algyőre, Mórahalomra vagy Hódmezővásárhelyre járni.

A felújítással kapcsolatban megkerestük a kivitelező Ferroép Zrt.-t, amelynek nevében Keresztes Dániel projektvezető elmondta: az eredetileg kitűzött határidő módosításának szükségességét több, műszaki jellegű tényező okozta. “Egyrészt a bontási és földmunkák során, olyan – a terven nem ábrázolt – nagy kiterjedésű beton és vasbeton alépítmények, alaptestek kerültek feltárásra melyek elbontása nélkül a kivitelezés nem lett volna folytatható. Másrészt a vízgépészeti vezetékek cseréjéhez kapcsolódóan, azok fizikai vizsgálataira – például nyíltárkos víztartási próba – is sor került. Így olyan vezeték szakaszok cseréje is elvégzésre került, mely feladatok alapvetően nem tartoztak a szerződött műszaki tartalomba, de a fenti vizsgálatok elvégzését követően a csere vált indokolttá. Azonban a nagy keresztmetszetű gravitációs vezeték tekintetében a korábbi csere helyett annak megtartásáról született döntés, így összességében 10 millió forint nagyságrendű megtakarítást értünk el a korábbiakban említett vizsgálatok eredményeképpen” – részletezte Keresztes Dániel, aki hozzátette, az eredendően visszaépítésre szánt, a medence test mellől kitermelt több száz köbméter föld a laboratóriumi vizsgálatok során az előírt minőségi követelményeknek nem felet meg, ezért ennek elszállításáról és új töltőanyag beszállításáról is gondoskodniuk kellett.

Kérdésünkre úgy válaszolt: a megrendelőt, a Szegedi Vízipóló Sulit folyamatosan tájékoztatták és jelenleg is tájékoztatják a kivitelezés előrehaladásáról.

*-*A megrendelő képviseletében eljáró műszaki ellenőrök a többlet feladatok és az előre nem látható akadályok megoldásával kapcsolatos időszükségleteket ellenőrizték és jóvá is hagyták, így a befejezési határidő módosítására érkezett javaslat – azaz a klub nem kér, így nem is kell kötbért fizetnie a Ferroépnek.

A projektvezető elárulta, a szükséges gépészeti csövek cseréje, a gépház szerkezetépítési munkái és légtechnikai vezetékek elhelyezése, illetve további alapszerelések már megtörténtek, e mellett a földfeltöltés és tömörítés munkálatai már a végéhez közelítenek, ezzel párhuzamosan a medence körüli padló rétegrend kialakítása zajlik a padlófűtés kiépítésével. Jelentősebb hátralévő munkák még a hidegburkolási feladatok, a sátor állítása és az ehhez kapcsolódó gépészeti rendszerek szerelése.

*-*A teljes kivitelezési munkák november 14-én fejeződnek be, így ezt követően vehetik újra birtokba az újszegedi sportuszodát a szegediek.

A város később szerette volna

Az ügyben megkérdeztük Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármestert is, aki elmondta: a város szerette volna megvárni a fedett uszoda elkészültét, és azt követően fogott volna neki az újszegedi sportuszoda felújításának. “A sportszervezetek viszont jelezték, hogy most bírnak olyan TAO-s támogatással, amellyel hozzá tudnak járulni a kivitelezéshez. Ennek megfelelően indult el júniusban a beruházás, amely október 12-ére kellett volna, hogy megvalósuljon. A kivitelező több témában is akadályoztatást jelentett be, erről a műszaki ellenőrnek kell jelentést adnia a beruházó Szegedi Vízipóló Sulinak” – válaszolta a szocialista politikus.

Ha már fedett uszoda: az Etelka sorra tervezett beruházásról – amely Szeged hosszú ideje húzódó problémáját oldhatja meg – kifejtette: az ügy jól halad, elkészültek az engedélyes tervek. “Az eljárást gyorsítja, hogy az állam kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet. Még ősszel elkészülnek a kiviteli tervek, azt tervezzük, hogy decemberben kivitelezésre vonatkozó dokumentációt jelentetünk be, tavasszal pedig átadjuk az építési területet” – fogalmazott Szentgyörgyi Pál.

Megjegyezte, mivel a kivitelezésre biztosan kell egy év, így ha sikerül ezeket a határidőket tartani, akkor 2019 tavaszán kaphat Szeged fedett uszodát.

Előző sztori

Amerikai futball: lenullázta Szlovákiát a magyar védelem

Default thumbnail
Következő sztori

Hencz Péter: ha egy várandós anya iszik, babája is iszik

Legutóbbi hasonló cikkek