Nógrádi: nehéz kormányalakítás vár Merkelre

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nehéz kormányalakítás vár Angela Merkelre német kancellárra, mert pozíciója meggyengült, a potenciális koalíciós partnerek programja pedig számos ponton üti egymást – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Nógrádi György hangsúlyozta, hogy szerinte Angela Merkel egy újabb kormányalakítás esetén nem fogja kitölteni a négy évet.

A kancellár meggyengülését jól mutatja, hogy miközben egy hete még 71 százalék tartotta őt a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra, mára ez az érték 58 százalékra csökkent.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) jobb eredményt ért el, mint bárhol máshol a Kereszténydemokrata Unió, a bajor pártban sokan Seehofer pártelnök fejét követelik és a novemberi kongresszuson dől el a sorsa – közölte.

A potenciális koalíciós partnernek számító Zöldek olyan követeléseket fogalmaznak meg, amelyek elfogadhatatlanok a másik kiszemelt partner, a szabaddemokraták (FDP), illetve a CDU/CSU számára is – mondta Nógrádi György.

Minden cseppfolyós Németországban, amire a német történelemben még nem volt példa, annál is inkább mert 1961 óta mindig kétpárti koalíció kormányozta a szövetségi köztársaságot – mondta.

Úgy vélekedett, hogy a két nagy párt, a CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) népszerűsége azért csökkent a dübörgő gazdaság ellenére, mert a legfontosabb kérdéssé a migráció vált, miközben nő az országban a szegénység.

Előző sztori

Folytatódik a gyakorlati program a törvényszéken

Következő sztori

Szabó: Fizessenek a gazdagok, fizessen Czeglédy!