Közélet

Művészetterápiával a pszichés betegségek ellen + FOTÓK

Művészetterápiával a pszichés betegségek ellen + FOTÓK

2017. szeptember 23., szombat
Művészetterápiával a pszichés betegségek ellen + FOTÓK

Szeged és Budapest együttműködik a pszichiátriai betegek gyógyulása érdekében, melynek elősegítéséhez a napfény városában hatvan festőállványt és tíz kiló festéket használtak fel pénteken.

Idén első alkalommal rendezték meg a Psychart 24 elnevezésű festőmaratont, melyet Szegeden és Budapesten egyszerre tartottak meg. A csongrádi megyeszékhelyen először nyílt lehetőségük a pszichiátriai, lelki zavarokkal rendelkező személyeknek arra, hogy egy ilyen kezdeményezésen helyben alkothassanak. A családtagok ott lehettek velük, illetve az egyetemisták és a városlakók is ellátogathattak az úgynevezett anti stigma programra. „Napjainkban a világ egészségügyi statisztikáit nem a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések, hanem a pszichiátriai és hangulatzavarok, a depresszió, a drogok és az addikciós problémák vezetik. Azt azonban nagyon kevesen vállalják – különösen Magyarországon, illetve a környező országokban – a közéleti személyek, hírességek közül, hogy ők is hasonló nehézségekkel küszködnek” – emelte ki

Kálmán János

, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának tanszékvezetője. A lelki problémákat elsősorban a környezeti tényezők és a stresszhelyzet határozzák meg, másrészről pedig genetikai és egyéb biológiai faktorok befolyásolhatják. A Szegedi Pszichiátriai Klinikán régóta zajlanak művészetterápiák, az alkotóműhelyt döntően a benn fekvő betegek számára alakították ki. A klinika az SZTE-n belül a negyedik legnagyobb a maga 170 ágyával, ahol nem csak a szegedieknek, hanem a környező települések betegeinek is segítenek. Vannak náluk skizofrénok, depressziósok, krízishelyzetben élők, feledékenyek és még sok fajta lelki problémával küszködő személyek. Náluk nem csak a gyógyszeres terápiák, hanem a művészetterápiás megközelítések is segíthetnek a kezelés hatékonyságának nyomon követésében, esetleg a diagnózis megállapításában. Ha esetleg valaki szóban nehezen fejezi ki magát, akkor a nonverbális készségei, alkotásai révén könnyebben megteheti ezt. Másrészt a művészet segíthet azoknak, akik éreznek magukban egyfajta kreativitást, művészi szellemet arra, hogy felfedezzék ezt, és megvalósíthassák elképzeléseiket. A szegedi szervezők a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájával és a Moravcsik Alapítvánnyal régóta dolgoznak együtt művészetterápiás projekteken. Ennek része például, hogy Szegeden, a Fekete Házban tavasszal egy art brut kiállítást nyitottak, amelyen a lelki betegségben szenvedők, és más személyek műalkotásai láthatóak. A tárlatot ez idáig négyezren tekintették meg. „Vannak külön korcsoportok, akiknél szinte alapvető fontosságú az ilyen terápiák alkalmazása. Gondolok elsősorban például a 18 év alattiakra, ugyanis egy közös rajzolás a gyermekeknél sokkal könnyebben megvalósulhat, és könnyebben kifejezik így a lelki problémáikat, vagy a családi helyzetüket” – nyilatkozta Kálmán János. „Az a terv, hogy ezeket a képeket, amik a mai nap folyamán itt elkészülnek, egy szakmai zsűri fogja értékelni, és egy országos vándortárlat készül majd belőlük. A sikeresebbeket árverésre bocsátjuk, és az abból befolyt összegből a Szegedi Pszichiátriai Klinikának egy készülő sportpályához is biztosítanánk anyagi támogatást. Nagyon szeretnénk, ha a későbbiekben ez hagyománnyá válna Szeged és Budapest vonatkozásában, illetve Pécs is csatlakozna hozzánk, amiről már megkezdődtek az egyeztetések. Remélhetőleg így országos figyelmet kaphatna az esemény” – összegezte a célokat a tanszékvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.