/

Most a gólyatábor okoz álmatlan éjszakákat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A SZIN után ismét sokan virrasztanak át éjjeleket kényszerből a napfény városában: jelenleg az Összegyetemi Gólyatábor tör borsot a lakosok orra alá. Nagy a felháborodás az ordítozással, a féktelen dorbélozással és a kelleténél ittasabb fiatalokkal szemben.

Szerkesztőségünkhöz tavasztól őszig folyamatosan érkeznek levelek a szegedi fesztiválokkal, szabadtéri rendezvényekkel kapcsolatban, amiket egyáltalán nem viselnek jól a szórakozni épp nem, csak pihenni vágyó lakosok. A legutóbbi Rózsa Péter Tibor Alsó kikötő sori lakos keresett fel bennünket, aki így fogalmazta meg panaszát: „nagyon örülök annak, hogy a turisták által Szegeden eltöltött vendégórák, napok száma emelkedik, hogy a programok több tízezer vendéget is bevonzanak esetenként, azzal viszont koránt sem értek egyet, s ezzel nem vagyok egyedül, hogy a mulatozás, dáridózás a lakosság jelentős részének nyugalmát zavarja. Az alkalmi fesztiválozók és a szórakozni vágyók nyilván azon keretek között fognak szórakozni, ami az adott helyen lehetséges. A rendezvények, szórakozóhelyek úgy és addig működhetnek, ahogy azt az önkormányzat és az illetékes hatóságok lehetővé teszik. Ha hajnalig lehet bömböltetni, veretni a falusi diszkó zenét Szeged belvárosában, akkor azt ki is fogják használni. Ha falkákba verődve, ittas állapotban lehet tombolni a városban, ha gond nélkül lehet inni és kábítószerezni a Tisza-parton, akkor azt meg is teszik”.

A belváros, valamint Újszeged folyópart közeli szinte minden hétvégén, csütörtöktől vasárnapig akár hajnali 5-ig is eltartanak a bulik. Lényegében egymásba folynak a zajos rendezvények. A helyiek évek óta küzdenek azért, hogy csökkentsék a hangzavart, korlátozzák a szórakozóhelyek működési idejét, de még a rendőrségi feljelentésekre is fittyet hánynak – áll a levélben.

Az Összegyetemi Gólyatábort a korábbi évektől eltérően idén a Laposon szervezték meg. Rózsa Péter Tibor szerint kérdéseket vet fel, hogy az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat hogyan biztosítja a rendezvényen résztvevő gólyák biztonságát, és mivel garantálják a környék lakóinak nyugalmát, ingatlanjaik és ingóságaik biztonságát. Több autós ugyanis azt tervezte, hogy a problémás időszakban nem parkol az Alsó kikötő soron vagy a Torontál téren. A többség nem szórakozni akar, hanem nyugodtan élni. A szegedi zajártalom miatt a rendőrségi bejelentések is szaporodnak.

A témában Török Márkhoz, az EHÖK elnökéhez fordultunk, akitől megtudtuk, hogy minden szükséges engedéllyel rendelkeznek. A létszámát tekintve a gólyatábor nem sokkal különbözik a SZIN-től, a borfesztiváltól és a bortértől, ezért bejelentési, engedélyezési kötelezettségük van, ami ellenőrzéssel jár. A rendezvényterületen belül a szervezők, azon kívül az adott hatóság, garázdaság esetén pedig a rendőrség az illetékes. „Talán mindenki által belátható, hogy a gólyatáborból hazafelé tartó ittas egyetemista nem veszélyesebb, mint a SZIN-ről ittasan hazafelé tartó asztalos, buszsofőr, vagy ügyvéd” – írta válaszában Török Márk. Még kiderült, nincs különösebb oka, hogy az idén a Lapos ad otthont a rendezvénynek, egy helyi lokálpatrióta ajánlotta a helyszínt. Egy-két alkalmi rendezvényt kivéve mindenkinek nyitott marad a terület, amit továbbiakban a hallgatói önkormányzat ápol, gondoz majd.

Mózes Ervinnél is érdeklődtünk az ügy kapcsán. Szeged címzetes főjegyzője ismertette, az erre vonatkozó rendeletnek megfelelően határozatban rögzítették a maximális zajhatárértéket, nappalra és éjszakára egyaránt. Ezt akusztikai szakértő bevonásával többször ellenőrizték. A lakosság az esetleges panaszait az info@szegedvaros.hu címen teheti meg. A “zajrendelet”-ben megállapított határérték esetleges megváltoztatása a közgyűlés hatásköre, amely jelen pillanatban nincs napirenden. A határértéket az üzemeltető Universitas-Szeged Nonprofit Kft. részére megküldték.

A cikk készülte közben máris újabb bejelentés érkezett hozzánk: Tarjánban éjjel háromnegyed kettőkor is lehetett hallani a Belvárosi híd melletti tombolást. Végül pedig egy jó hírrel tudunk szolgálni: a gólyatábor csütörtöktől szombatig tart, azaz már csak egy éjszakát kell kibírniuk a pihenésre, hétvégi nyugalomra vágyó szegedieknek.

Fotó: illusztráció

Előző sztori

Gyarmati: ki kell dolgozni a visszatoloncolás szabályait

Következő sztori

Tesco-sztrájk: összesen tizennyolc áruház zárt be (FRISSÜL)