Momentum Szegeden: Nem egy, hanem ötven évre jöttünk létre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Momentum Mozgalom elnöke Szegeden az IH Rendezvényközpontban tartott előadást. A gyér érdeklődés mellett megtartott fórumon elhangzott, hogy jelenleg ezernégyszáz fős tagsággal rendelkeznek, és országszerte több mint száz alapszervezetük van, választási programjuk azonban nincs még.

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke és Mihálik Edvin, a párt szegedi szervezetének vezetője szerint Magyarországon az egyik legnagyobb gond a politikai apátia kérdése. A Momentum elnöke azt tapasztalta, hogy az emberek többsége a politikával már nem igazán szeretne foglalkozni. Az ő számára a 2014. január 15-én létrejött ellenzéki összefogás jelentette a „politikai öntudatra” való ébredést. Akkoriban Párizsban töltötte a szakmai gyakorlatát, és 25 évesen érte az a felismerés, hogy az „ellenzéki összeborulás” a régi arcokkal egyszerűen nem működik. Saját bevallása szerint 2010-ben még a Fideszre szavazott, de utána hamar kiábrándult az egész magyar politikából, amit később a részéről három éven át tartó apolitikus magatartás követett. Egy konzervatív, polgári, de szabadelvű értékeket is valló családba született, ahol a baloldal és Gyurcsány Ferenc személye szitokszónak számított. Ez a fajta szembenállás viszont neki nem tetszett, amit az egyetemi évei csak megerősítettek benne.
Azt is megtudhattuk, hogy

*-*a Momentum megalapításakor volt köztük szegedi szociáldemokrata, valamint konzervatív értékrendet való tag, de budapesti liberális és még pécsi jobbikos is.

Fekete-Győr András úgy gondolja, hogy politizálni jó dolog, ezért szeretné a „21. századba vezetni” Magyarországot, és ötven évre előre tervezni. Pártja értékei között említette a szolidáris nemzet, a cselekvés körei és a pozitív nemzetkép hármas alappillérét. Elmondta, hogy

*-*„a Momentum nem globalizációellenes”.

A NOlimpia néven ismerté vált budapesti olimpiaellenes kampányukat hatalmas sikerként élte meg. Október 15-re ígérte a konkrét választási programjuk ismertetését, melyen jelenleg száz szakember dolgozik, és e személyek közül 24 fő arccal és névvel együtt is vállalni fogja az abban foglaltakat. Ezután kitért pártja osztrák, cseh, szlovák, lengyel és román partnereinek rövid ismertetésére. Szerinte „a magyar-lengyel duó a változások kerékkötője, illetve a reformok fékezője”. A gazdaságpolitikájuk kapcsán elárulta, hogy ők a progresszív adózás hívei, majd a „nemzeti tőkésosztály” exportképtelenségét ostorozta. Azt ígérte, hogy lesz 106 egyéni választókerületi jelöltjük, akik jelenleg is versenyeznek egymással a helyekért.

*-*A Momentum Nemzetpolitikai programját, illetve a roma stratégiáját Ravasz Ábel, a felvidéki Híd-Most párt alelnöke fogja segíteni.

A legfőbb kommunikációt a Facebookon kívánják kifejteni, ahol ötmillió magyarországi ember van jelen. Jelenleg ezen egy 25 fős informatikus csapat dolgozik. Fekete-Győr András az Origó szerkesztősége ellen elkövetett magánakciójára a mai napig büszke, mert szerinte erre szükség volt. Arra nem tért ki, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezett arra, hogy magánterületen forgasson és inzultálja a portál munkatársait.

A legrosszabb forgatókönyv számára az öt képviselői mandátum megszerzése, és minimum egy RTL Klub szintű kereskedelmi csatornában vágyik a médiafigyelemre. Ezek a kijelentések sok önbizalomról tesznek tanúbizonyságot, hiszen a közelmúltban több vezető is otthagyta a pártot, legutóbb Szauer Tamás. Előtte Pottyondy Edina lépett vissza a momentumos elnöki tagságtól, de lemondott a Momentum olimpiaellenes kampányának egykori koordinátora, Kádár Barnabás is.

no images were found

Előző sztori

Virágzik az allergiaszezon

Következő sztori

Bodnár Zoltán: Botka az ellenzéki összefogás akadálya