Migrációkutató Intézet: a kerítés hatékonysága kétségtelen

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar határon felépült kerítés hatékonyságát nem lehet kétségbe vonni – emelte ki Klopfer Ádám, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

A kutató felidézte: amikor a nagy migrációs hullám megérkezett Európába, az Európai Unió arra nem volt felkészülve. A magyarországi kerítés nagyon gyorsan felépült és a statisztikák is igazolják hatékonyságát, hiszen azóta Magyarországot gyakorlatilag elkerüli a migrációs áramlat. Klopfer Ádám beszélt arról is, hogy az Európai Unió bizottságának politikája az áthelyezési, relokációs mechanizmus egyfajta hívó szó arra, hogy a migránsok meginduljanak az Európai Unió felé.

A kutató szerint ez “rossz politika”. Csak idén több mint 2500 ember halt meg a tengeren – emlékeztetett a szakértő, aki szerint az embereket nem kéne rákényszeríteni erre a veszélyes útra. Ehelyett külső elosztóközpontokban, az Európai Unió területén kívüli kellene felállítani hotspotokat és ott kellene a menedékkérelmeket elbírálni – fejtette ki a Migrációkutató Intézet kutatója.

Előző sztori

Labdarúgás: harmadjára nem tudott egyenlíteni az Algyő + FOTÓK

Következő sztori

Fazekas Sándor: elsőrendű feladat a vidéken élők helyzetének javítása