Közélet

Meteorológiai szolgálat: három komoly hőségperiódus volt a nyáron

Meteorológiai szolgálat: három komoly hőségperiódus volt a nyáron

2017. szeptember 2., szombat
Meteorológiai szolgálat: három komoly hőségperiódus volt a nyáron

Három komoly hőségperiódussal, több új napi melegrekorddal, olykor heves zivatarokkal a sokéves átlaghoz képest több mint 1,5 fokkal melegebb, és némileg szárazabb volt az idei nyár - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-nek készített elemzéséből.

Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 22 Celsius-fok volt, 1,7 fokkal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket. A júniusi havi középhőmérséklet 2,3 fokkal volt melegebb, mint a sokéves átlag: ezzel (az 1901 óta tartó időszakban) 2017 júniusa volt a 4. legmelegebb. A július 0,7, az augusztus pedig 2,1 fokkal volt melegebb, mint egy átlagos július, illetve augusztus. A nyári legmagasabb maximum 40,3 fok volt, amelyet augusztus 4-én rögzítettek Kübekháza és Főnyed mérőhelyeken. Szintén augusztusban, 24-én mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet is: ekkor a Nógrád megyei Zabaron 2,6 fokig hűlt a levegő. Melegrekorddal kezdődött a nyár, június 1-jén Lágymányoson csupán 21,3 fokig hűlt a levegő, ezzel megdőlt a fővárosi minimumhőmérséklet napi rekordja. Július középén, egy hidegfront után szintén Zabaron 5,5 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új minimumhőmérsékleti országos rekord született. Szintén júliusban (10-én) a Balaton térségére lecsapó heves zivatar során orkán erejű szél tombolt, a Balatonaligán működő automata szélmérő 157 kilométer/órás széllökést regisztrált, amely az idei nyáron mért legmagasabb érték. Az augusztus elejei hőhullám során ismét melegrekordok dőltek meg. Augusztus közepén a változékonyabbra fordult időjárás miatt néhány napig az átlagosnál hűvösebb volt, a hónap utolsó hetében azonban visszatért a meleg, nyári idő, s augusztus 27-én ismét megdőlt a napi maximum rekordja. A nyár folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tisztifőorvos három (mindhárom hónapban egyszer) alkalommal rendelt hőségriasztást, illetve -riadót. A legtöbb hőségnapot, Sellye állomás környezetében tapasztalták: itt 57 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot. A legtöbb (19) forró napot - amikor 35 fok felett van a maximum - Baja Csávoly és Pitvaros állomásokon jegyezték. Az összeállítás szerint júniusban a sokéves csapadék-átlag 81 százaléka hullott, míg a júliusi csapadék kissé maradt csak el az átlagostól. Ezen felül - bár egyelőre csak előzetes adatok alapján - de az utolsó nyári hónap is szárazabb volt országos átlagban a szokásosnál. A háromhavi mennyiség országos átlagban 165 milliméter körüli volt, ami a sokévi átlag mintegy 83 százaléka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.