Közélet

Megyei szinthez igazítanák a közjegyzők illetékességi területét

Megyei szinthez igazítanák a közjegyzők illetékességi területét

2017. szeptember 6., szerda
Megyei szinthez igazítanák a közjegyzők illetékességi területét

A jelenlegi járási tagoltság helyett megyei szinthez igazítaná a kormány a közjegyzők illetékességi területét. Az erről szóló javaslatot szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János

a közjegyzőkről szóló törvény módosítását egyebek mellett azzal indokolta, hogy a jelenlegi szabályozás különbséget tesz aszerint, hogy a közjegyző a fővárosban vagy azon kívül működik. A fővárosban a közjegyzők a Budapest teljes területén, a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működhetnek. Vidéken viszont a közjegyző illetékességi területe ahhoz a járásbírósághoz igazodik, amelynek területén a közjegyző székhelye van. A törvényjavaslattal értelmében a közjegyzők működési körzetét a (megyei) törvényszékek illetékességi területéhez igazítanák a járási tagoltság helyett. Az indoklás szerint a javaslat igazodik a január 1-jén hatályba lépő polgári perrendtartásról szóló törvényhez, miszerint alapesetben a törvényszékhez tartoznak az ügyek, és a járásbíróság hatásköre csak kivételként jelenik meg. Lázár János szerint a javaslat működési területüket illetően egyenlőséget teremt a közjegyzők között. Továbbá biztosítja a jelenlegi területre szorított bizalmi jellegű közjegyzői eljárások területi kiszélesítését, és a szolgáltatások színvonalának további emelkedését. Ezen felül a "bürokráciacsökkentés mint általános kormányzati célkitűzés érdekében" lehetőséget teremt a közjegyzők közötti munkateher arányosabb eloszlására és az ügyintézés gyorsítására - írták a javaslatban. A javaslat elfogadása esetén januártól lép hatályba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.