Közélet

Még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

2017. szeptember 18., hétfő
Még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Komoly pénzbüntetésre számíthat, aki nem irtja a parlagfüvet. Érdemes figyelni, mert az idei év időjárása kifejezetten kedvezett a gyomnövénynek. Tóth Zoltán, Csongrád megyei parlagfű-koordinátor és Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos számolt be az idei parlagfű elleni harcról a megye területén.

Kedvezett a nyár a parlagfűnek, a széljárás, a napfényes órák száma, a csapadék hiánya elősegítette a gyomnövény elterjedését. A parlagfű virágzása idén a szokásosnál egy kicsit később kezdődött, ezért várható, hogy október közepéig vagy akár a végéig kitarthat. A hatékony védekezés módjai közé tartozik a kaszálás és a kémiai szerek bevetése. Azonban azok, akik elhanyagolták a földjeiken a növény elleni védekezést, komoly pénzbírságra számíthatnak. Ez nagyban függ a terület fertőzöttségi szintjétől is, valamint attól, hogy visszaeső személyről van szó, vagy először fordul elő hasonló eset. A szakemberek folyamatosan járják a megye területét, és regisztrálják az elhanyagolt, fertőzött területeket. Ebben az évben a kiskertekben, a gyümölcsösökben és a szántóföldeken is előfordultak kisebb szigetek, ahol elterjedt a gyomnövény. Előreláthatólag két héten belül a felszólítások, illetve a büntetések száma a megye területén eléri a kétszázötvenet. Augusztus és szeptember folyamán több alkalommal légi felderítést végeztek a szakemberek, hogy ezzel is hatékonyabbá tegyék a védekezést a parlagfű ellen. A helikopteres felderítési tevékenység óriási segítséget jelentett, mert mintegy 180 helyszínt sikerült megtalálni az idei szezonban. Ezeket a kutatásokat egy helyszíni terepszemle követte, mely során fényképeket és jegyzőkönyvet készítettek. Tóth Zoltán elmondta, hogy szeptember 8-ig 155 bírságot postáztak ki, összesen 68 napot fordítottak az ellenőrzésekre, mely során ötezer kilométert jártak be autóval a légi felderítéseken felül. A megye területének mintegy harmadát sikerült leellenőrizni, de ebben a számban még nincs benne a helikopteres felderítés, amik igen hatékonyak. Százötvenhárom helyen összesen 116 hektár területre írtak ki büntetéseket. A büntetési tétel 15 ezer forinttól egészen 5 millió forintig terjedhet, azonban az esetek többségében 20 és 300 ezer forint közötti összegű bírságot szabnak ki. Nagyon súlyos esetekben azonban előfordulhat, hogy akár több millió forintot kell befizetni a telektulajdonosnak. Bosnyákovits Tünde beszédében kiemelte, hogy az idei szezon nem számít erősebbnek a tavalyinál. A pollenkoncentráció az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent, de egyes területeken még mindig magas. A csapadékos időjárás miatt a jövő hétre enyhülni fog a levegőben érzékelhető pollen hatása. Csongrád Megye Önkormányzatával kiváló az együttműködés, még egy Klíma Platformot is sikerült létrehozniuk, amibe a civil szervezeteket szintén bevonták. Cáfolta, hogy a szakemberek, a civilek és az önkormányzat között ne lenne egyeztetés az ügy orvoslása érdekében. Tóth Zoltán elárulta, október 21-én a Vadasparkban felvilágosító előadást fognak tartani a parlagfű elleni küzdelemről, ahol elsősorban a családokat kívánják megszólítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.